Bespaar energie met deze vijf isolatietips

14 december 2022Leestijd: 3 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

De prijzen voor gas en stroom zijn flink gestegen. Hoe kunt u uw verbruik verminderen en welke aanpassingen zijn slim voor de lange termijn? Hieronder vijf tips om energie te besparen door gebruik te maken van isolatie.

1.Vervang de ramen door HR++ of triple glas

Inmiddels hebben de meeste huishoudens het enkele glas wel vervangen door dubbel glas. Toch isoleert dat nog steeds matig, vooral vergeleken met HR++ of triple glas. HR++ glas is dubbel glas met een reflecterende coating en een isolerend gas tussen de glasplaten. Triple glas is vergelijkbaar met HR++ glas, behalve dat het nóg een extra glasplaat heeft. Hierdoor past triple glas vaak niet in bestaande kozijnen. Welk type isolerend glas u hebt, is meestal te zien op de aluminium strip tussen de glasplaten.

Zijn uw kozijnen nog goed en vervangt u alleen het dubbel glas door HR++ glas in een twee-onder-eenkapwoning? Dan kost dat volgens Milieu Centraal rond de 3.000 euro inclusief subsidie en bespaart u rond de 220 kubieke meter gas (684 euro) per jaar. Zijn uw kozijnen aan vervanging toe, dan is het verstandig om te kiezen voor triple glas. Daarmee kunt u 360 kubieke meter gas (1.120 euro) besparen. De kosten van triple glas inclusief nieuwe kozijnen en subsidie zijn rond de 10.000 euro voor een twee-onder-eenkapwoning.

 2.Doe de gordijnen dicht

Wilt of kunt u niet investeren in nieuwe ramen? De gordijnen sluiten helpt ook al een boel om de warmte beter binnen te houden. Enkel glas plus gordijnen voor de ramen werkt ongeveer net zo isolerend als dubbel glas. Er is wel verschil in isolatiewaarde tussen verschillende gordijnen. Het meest isolerend is een dubbel plisségordijn met aluminium coating. Dit type gordijn voor dubbel glas is bijna net zo iso­lerend als HR++ glas. Zorg er ook voor dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen, anders komt de meeste warmte tussen het gordijn en het raam terecht.

3. Plak kozijnfolie voor de ramen

Nog een alternatief als u niet het enkele of dubbele glas wilt of kunt laten vervangen door beter isolerende ramen: kozijnfolie. Kozijnfolie kunt u zelf op de kozijnen van de ramen plakken. Zo creëert u een isolerend luchtlaagje tussen het raam en het folie. Kost rond de 2,50 euro per vierkante meter. Niet te verwarren met raamfolie dat door een vakman op het raam moet worden aangebracht en bijna net zo duur is als nieuwe ramen. Raamfolie is vooral een interessante optie als de ramen niet mogen worden vervangen, zoals bij monumentale panden of in een huurwoning.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

4. Isoleer vloer, muren en dak

Huizen die zijn gebouwd vóór 1992 zijn over het algemeen niet of matig geïsoleerd. Naast de ramen vervangen, valt er ook veel winst te behalen door het isoleren van de vloer, muren en het dak. Isolatie aanbrengen vergt niet een hele verbouwing. Spouwmuurisolatie kan via de buitenkant in de muur worden gespoten en vloeren kunnen vaak vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Ook het dak kan van binnenuit.

5. Houd tocht buiten

Ga op zoek naar alle naden en kieren in huis waar koude lucht naar binnen stroomt, of de warme lucht naar buiten. Loop door uw huis als het hard waait en kijk en voel waar tocht vandaan komt. Veelvoorkomende tochtplekken vind je bij ramen en deuren, een brievenbus in de deur, bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen en tussen gips- en dakplaten. Tochtplek gevonden? Maak deze dicht met bijvoorbeeld tochtstrips, kit of purschuim. Check ook of de afdichtrubbers van schuifpuien nog in orde zijn en geen lucht doorlaten. Zorg wel voor voldoende ventilatie, anders wordt de lucht in huis ongezond.

Op zoek naar meer tips om te besparen op gas- en stroomverbruik? Lees hier het volledige artikel: 46 tips om snel en structureel te besparen op gas en stroom

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.