Alle gemeenten vergeleken: dit zijn de economische toplocaties

09 december 2022Leestijd: 2 minuten
De Heineken-brouwerij in Zoeterwoude. Na Veldhoven presteert de gemeente het beste met industrie.

Haarlemmermeer is de nummer-1 economische toplocatie, gevolgd door Rotterdam en Den Bosch. Industriële hotspots zijn Veldhoven, Zoeterwoude en Terneuzen. Gemeenten als Veldhoven en Velsen moeten het vooral hebben van de aanwezigheid van één groot bedrijf, namelijk ASML en Tata Steel. Zij presteren opvallend genoeg middelmatig met kleinere industrie.

Dat blijkt uit Toplocaties 2022, het onderzoek van EW in samenwerking met Bureau Louter naar de economische prestaties van alle 344 gemeenten en
47 regio’s. De resultaten zijn donderdag 8 december bekendgemaakt.

Toplocaties

 

Hoe sterk staat uw gemeente of regio? Bekijk alle resultaten van Toplocaties 2022: IJzersterke ecosystemen

Haarlemmermeer, met luchthaven Schiphol, staat net als vorig jaar boven aan de ranglijst van economische locaties. Op plek twee staat Rotterdam, op drie Den Bosch.

Extra aandacht voor industrie

Dit jaar ging extra aandacht uit naar industrie. Die is in de eerste plaats te vinden in Veldhoven (ASML) en Zoeterwoude (Heineken). Het zijn duidelijke company towns, waar
één bedrijf goed is voor minstens tweederde van de industriële banen.

Ook Velsen is zo’n industriële company town. Dankzij de aanwezigheid van
Tata Steel staat de gemeente op plek zeven in de ‘Top-50 Industrie’. Maar wanneer alleen wordt gekeken naar kleinere industrie binnen de gemeentegrenzen, eindigt Velsen op een bescheiden plaats 225.

Als het gaat om het midden- en kleinbedrijf in de industrie, met een bovengrens van 50 medewerkers, dan komen bijvoorbeeld Renswoude en kleine gemeenten in Noord-Brabant en de Achterhoek in het vizier. Er zijn daar in de afgelopen decennia, soms zelfs eeuwen, vitale netwerken gevormd. In debatten over industrie krijgen zulke krachtige ‘ecosystemen’ buiten de Randstad vaak weinig aandacht, ondanks hun belang voor de lokale, regionale én landelijke economie.

Over Toplocaties 2022

Het jaarlijkse onderzoek Toplocaties van EW en Bureau Louter is gebaseerd op drie pijlers: het aantal arbeidsplaatsen per duizend inwoners behorend tot de potentiële beroepsbevolking, het aantal start-ups per duizend inwoners en de toegevoegde waarde van de bedrijven en instellingen per duizend inwoners.

Alle ranglijsten en achtergrondverhalen staan in weekblad EW nummer 49 (zaterdag 10 december) en op ewmagazine.nl/toplocaties.