Buffers Premium Corner

Recessie op komst: hebben banken wel genoeg vet op de botten?

02 november 2022Leestijd: 4 minuten

Alles wijst erop dat de economie in een recessie belandt. Dus kijkt iedereen naar de banken: hebben ze wel voldoende buffers?

Ondanks een snel afkoelende economie, rapporteren Europese reuzen als Deutsche Bank, Santander en Barclays over het afgelopen kwartaal torenhoge winsten. De komende weken openbaren ING (ook een Europese reus), Rabobank en ABN AMRO hun winstcijfers. Ook zij zullen laten zien dat de baten snel toenemen door de gestegen rente.

Weinig concurrentie om spaargeld

Banken kunnen een hoge rente in rekening brengen bij nieuw te verstrekken kredieten en hypotheken, terwijl ze de vergoeding op spaargeld laag houden. Concurrentie om spaargeld is er nauwelijks, doordat ze in de nasleep van het ruime monetaire beleid zwemmen in het geld, wat is versterkt door de spaardrift tijdens corona. ‘Dat betekent dat er weinig stimulans voor de banken is om de spaarrente te verhogen,’ zegt bankanalist Justin Bisseker (51) van de Londense vermogensbeheerder Schroders.

Het maakt bankaandelen na jaren van koersdalingen volgens Bisseker weer aantrekkelijk voor beleggers. Bang voor grote verliezen bij banken door een naderende recessie waarin gezinnen en bedrijven hun maandlasten niet meer kunnen opbrengen, is hij niet. ‘Men vergeet gemakkelijk hoe groot de impact van ­COVID was, maar de banken presteerden goed en overleefden de enorme stress – de hele economie kwam stil te liggen.’

Waarschuwingen van alle kanten

Maar dat optimisme deelt niet iedereen. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde onlangs voor de instabiliteit die in het financiële stelsel is opgebouwd. Er hoeft maar iets mis te gaan, en er kan een schokgolf door de markten gaan – net zoals onlangs in het Verenigd Koninkrijk gebeurde. In het kielzog van het geldfonds waarschuwt ook De Nederlandsche Bank voor grote verliezen die banken voor de kiezen kunnen krijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.