Premium Lock Pieter Jaarsma: ‘Afrika kan enorme stappen maken’

07 november 2022Leestijd: 6 minuten
Pieter Jaarsma is directeur van Jawa Food. Foto: Olivier Middendorp

Pieter Jaarsma (29), directeur van Jawa Food, exporteert zijn uien naar Afrika en ziet daar grote mogelijkheden. ‘De energie in Afrika werkt aanstekelijk.’

1. U bent geboren en getogen in Frankrijk. Hoe zit dat?

‘In de jaren tachtig van de vorige eeuw verhuisden mijn ouders van Friesland naar Frankrijk. Ze kochten een boerderij in het dorp Bléneau in de Bourgogne, waar ze een gemengd bedrijf begonnen. Ze hadden paarden en kippen, en teelden onder meer graan en aardappels. Mijn vier jaar oudere zus en ik zijn daar geboren. Beiden hebben we zowel de Franse als de Nederlandse nationaliteit.

‘Mijn ouders zijn echte Friezen. Mijn vader komt uit Sint Nicolaasga, mijn moeder uit Akkrum. Thuis spraken we Fries, omdat mijn ouders het belangrijk vonden dat we die taal en cultuur goed leerden kennen. Op school leerde ik Frans. De Nederlandse taal schoot er daardoor een beetje bij in en is nog steeds niet perfect.’

Pieter Jaarsma (1993)

Groeide op in Frankrijk, woont nu in Sint Nicolaasga. Studeerde in Dijon. Werkte op handelsafdeling van de Franse ambassade in Nederland en verkocht mosterd voor De Marne. Was exportmanager bij Waterman Onions in Emmeloord. Sinds 2021 directeur van Jawa Food.

2. Hoe was uw schooltijd?

‘Ik was niet zo’n goede leerling. Ik hield niet van huiswerk maken en ben zelfs een keer blijven zitten. Ik was meer praktisch ingesteld. Ik sleutelde liever aan brommers en hield van sporten: paardrijden, rugby, judo.

‘Ook vond ik het leuk om te handelen. Ik heb schoenen verkocht. Die zamelde ik in bij familie en kennissen, waardoor ik altijd een aanzienlijke voorraad had. Ik weet nog goed dat ik met mijn vader in Friesland was en dat er voor de kust een schip met een lading schoenen in problemen was geraakt, waarna de vracht aanspoelde op het strand van Terschelling. Ik ben toen met mijn vader met de auto daarheen gegaan, om de hele kofferbak vol te ­laden.’

3. Had u bijbaantjes?

‘Vanaf mijn vijftiende werkte ik elke zomer minstens een maand op de graansilo in het dorp. De boeren uit de omgeving brachten daar hun oogst naartoe, waarna het voedsel op transport ging naar andere landen. Heel veel ging naar West-Afrika, leerde ik daar. Ik begon als sjouwer, maar klom in de jaren daarna op naar een coördinerende functie. Hoe langer ik er werkte, hoe interessanter ik het vond.’

4. Na de middelbare school ging u naar de Burgundy School of Business in Dijon.

‘Die opleiding beviel een stuk beter dan de scholen die ik daarvoor bezocht. Voor het eerst zag ik echt het nut in van wat ik moest leren, waardoor ik veel betere resultaten behaalde. Buitenlandse handel had mijn voorkeur, en dan vooral met exotische bestemmingen. Mijn interesse daarin was gewekt doordat ik met mijn ouders diverse verre vakantiereizen had gemaakt, naar onder meer Brazilië en Marokko. Toen ik tijdens mijn studie aan de handelsschool de mogelijkheid kreeg om een semester in het buitenland te doen, koos ik voor zes maanden Moskou.’

5. Waarom vestigde u zich in 2015 in Nederland?

‘Voor mijn bachelor deed ik een afsluitende stage bij de handelsafdeling van de Franse ambassade in Nederland. Ze zochten daar iemand die mode, sport en gezondheid ging doen. Dat zijn niet per se zaken die mij trekken, maar ik was heel dankbaar dat ik die kans kreeg en heb er veel geleerd. Tot mijn verrassing kreeg ik na twee maanden zelfs een vaste baan aangeboden op de ambassade, waardoor ik mijn studie in Dijon niet heb afgemaakt. Die kans op een vaste baan was te mooi om te laten lopen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw