Huis te koop

Noors jachthuis in de Haaksbergse bossen

01 november 2022Leestijd: 2 minuten

De woning van de familie Hoogenboom zou je eerder verwachten tussen de Noorse fjorden dan in de Twentse bossen. Toch staat dit huis echt in Haaksbergen. Het werd in 1936 in opdracht van een Twentse textielfamilie verscheept vanuit Noorwegen naar ­Nederland.

Het huis, een zogeheten Stenberghus, is afkomstig uit de Noorse hoofdstad Oslo, waar het werd ontworpen door architect Bernt Paulsen. Het Noorse jachthuis is een bouwpakket, dat binnen een week volledig in elkaar kon worden gezet.

Huis te koop

Adres: Enschedesestraat 172

Plaats: Haaksbergen

Provincie: Overijssel

Woonoppervlakte: 263 m2

Prijs: 985.000 euro

De familie Hoogenboom werd de vierde eigenaar toen ze het huis in 2000 kocht. Een groot deel van het inte­rieur was toen nog origineel, en dat lieten ze ook zo. Onder meer de vloeren, deuren en opbergkasten in het huis zijn nog zoals bij de oplevering in 1936. In de keuken zitten nog altijd een doorgeefluik en een apparaat voor het dienstmeisje, waarop ze kon zien in welke kamer aan de bel werd getrokken, zodat ze wist waar ze van dienst kon zijn.

‘Voor de kinderen was het een speelparadijs’

In Haaksbergen staat het huis bekend als Villa Kakelbont. ‘Voor de kinderen was het een speelparadijs,’ vertelt Marlies. ‘Hun vriendjes en vriendinnetjes kwamen hier graag spelen.’

Door de Scandinavische sfeer en het grotendeels originele interieur heeft de woning iets mystieks. Aan het uiteinde van de woonkamer bevindt zich een pittoreske eethoek met uitzicht op de tuin, waardoor het lijkt of je in een Noors vakantiehuis bent.

Marlies geniet nog altijd van het huis. ‘Laatst nog, toen zag ik de opkomende zon met de ochtenddauw. Op die momenten voelt hier wonen als een vakantie.’

Marlies en Fred Hoogenboom gaan na 22 jaar verhuizen omdat ze kleiner willen wonen, maar het stel is wel van plan in Twente te blijven. ‘Hopelijk verkopen we het huis aan een stel met jonge kinderen.’

Foto: Peter Hilz

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.