Spaartaks

‘Massaal bezwaar plus’ tegen box 3 in de maak

07 november 2022Leestijd: 2 minuten

Om te voorkomen dat de Belastingdienst omvalt, komt er een nieuw massaproces over box 3, schrijft Jeroen van Wensen. Een wetswijziging moet mogelijk maken dat alle spaarders daaraan automatisch deelnemen.

De Belastingdienst heeft al meer dan 160.000 verzoeken van spaarders gekregen om de spaartaks over 2017 tot en met 2020 te verminderen. En dat aantal loopt de laatste weken snel op.

Belastingdienst kan stroom verzoeken helemaal niet aan

De Belastingdienst wijst zo’n verzoek tot ambtshalve vermindering automatisch af, waarna de spaarder in bezwaar en beroep kan tegen die afwijzing. Maar de Belastingdienst kan al die bezwaar- en beroepsprocedures helemaal niet aan, legde staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Fiscaliteit en Belastingdienst afgelopen vrijdag uit aan de Tweede Kamer.

 

Meer over dit onderwerp:Strijd om box 3 gaat door

Daarom begint de staatssecretaris in overleg met de Bond voor Belastingbetalers, de Consumentenbond en koepels van belastingadviseurs met een massale bezwaarpocedure over de vraag of alle spaarders recht hebben op teruggaaf van box 3-belasting, waaraan alle spaarders automatisch deelnemen.

Slecht doordachte wetswijziging

Het frappante aan dit nieuwe massaproces is dat Van Rij de wet als het ware moet terugbrengen naar de situatie van vóór 2017, toen belastingbetalers niet zelf in bezwaar hoefden te gaan om toch mee te liften op gunstige uitspraken van belastingrechters. Sinds 2017 moeten ze ook zelf bezwaar aantekenen, anders grijpen ze naast eventuele herstelbetalingen (zoals bij box 3).

Maar nu blijkt hoe slecht die wijziging uitpakt en hoe slecht de wet destijds is doordacht: de Belastingdienst implodeert op het moment dat belastingbetalers zich massaal bedonderd voelen.

De belangenorganisaties en de Belastingdienst werken samen aan het formuleren van de exacte rechtsvraag voor deze ‘massaal bezwaar plus’-procedure, waarover de Hoge Raad zich uiteindelijk zal buigen. Spaarders hoeven zelf geen actie (meer) te ondernemen.

Herstelbetalingen tot nu toe voor een beperkte groep

Ook al is de box 3-heffing van 2017 tot en met 2020 onrechtmatig geheven, alleen een groep van zo’n 60.000 spaarders die hebben deelgenomen aan eerdere massaal bezwaarprocedures tegen box 3 hebben recht op herstelbetalingen. Tot woede van meer dan een miljoen spaarders die daaraan niet hebben deelgenomen en achter het net vissen.

Lees het interview met ‘de man van 11 miljard’ Cor Overduin: Box 3 had nooit zo’n groot probleem mogen worden

Het kabinet vindt het echter onwenselijk om alle spaarders te compenseren. Dat kost volgens staatssecretaris Van Rij namelijk 4,1 miljard euro, ‘waarvan meer dan de helft terecht zou komen bij belastingplichtigen met een vermogen in box 3 van meer dan 200.000 euro’.

In het tijdschrift EW van afgelopen week leest u een uitgebreid artikel over de kansen van de ‘massaal bezwaar plus’-procedure.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.