Jubelton Premium Corner

Geschonken met uitsluitingsclausule. Toch geld naar de ex

10 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

Ondanks een uitsluitingsclausule kan een schenking aan de kinderen toch belanden bij ‘de koude kant’. Hoe valt dat te voorkomen?

Wie schenkt aan zoon of dochter, wil graag dat het geld na een relatiebreuk van het eigen kind blijft, en niet terechtkomt bij de ex-partner. Om dat te voorkomen kan de schenker een uitsluitingsclausule opnemen bij de schenking. Maar wanneer het geschonken bedrag door het kind wordt gebruikt om er een huis van te kopen of de hypotheek (deels) mee af te lossen, kunnen zaken toch anders uitpakken.

Uitsluitingsclausule doorbroken

De helft van de schenking kan door het kind (ongewild) cadeau zijn gedaan aan de ex. Of het kind krijgt door de schenking opeens recht op een relatief groter deel van de overwaarde. Of het bedrag blijft gewoon in zijn bezit, zoals de bedoeling van de ouders is geweest. ‘Als er discussie ontstaat, weet je niet goed waar je uitkomt,’ zegt Tjarko Denekamp (48), expert vermogensplanning bij ABN AMRO MeesPierson.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.