Verkeersveiligheid Premium Corner

Hier moet u op letten bij de aanschaf van een fietshelm

13 juni 2022Leestijd: 8 minuten

Een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel door diverse experts aangeraden, zeker voor e-bikers. Maar wat is een goede helm? EW zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Plus: zeven geschikte fietshelmen.

De cijfers liegen er niet om: het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel is in tien jaar tijd gestegen met 18 procent naar 66.600 in 2021, zo bleek uit onderzoek van Veiligheid NL, een kenniscentrum dat jaarlijks verkeersongevallen in kaart brengt. De stijging is vooral te wijten aan een toename van het aantal ‘enkelvoudige fietsongevallen’ – ongevallen met een fietser waarbij geen andere weggebruiker is betrokken, voor- al onder fietsers van 55 jaar en ouder.

Vermoedelijk wordt deze toename mede veroorzaakt door meer drukte op fietspaden en een stijging van het aantal fietsuren – mensen die de auto of scooter laten staan en ouderen die blijven fietsen. En ook niet onbelangrijk: de introductie van de e-bike. E-bikes gaan harder en vergen een sneller beoordelings- en handelingsvermogen, wat het risico op zwaardere ongelukken kan vergroten.

Lees ook waarom ouderen vaker betrokken raken bij ongelukken: Historisch laag aantal verkeersdoden

Bij een kwart van de fietsslachtoffers met zware verwondingen is sprake van ernstig hersenletsel. Het verplichten van een fietshelm voor kinderen en e-bikers zou jaarlijks ongeveer 45 verkeersdoden kunnen schelen, bijna 7 procent van het totale aantal verkeersdoden per jaar, zo berekende het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving al eens. Maar van een dergelijke verplichting is het tot nu toe nog niet gekomen.

Een groep artsen, verenigd in het initiatief Artsen voor Veilig Fietsen, brengt intussen het belang van de fietshelm onder de aandacht. Ze proberen fietsers met verhalen en cijfers – ‘het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent’ – te overtuigen om er vrijwillig een te gaan dragen. Maar welke helmen zijn veilig en geschikt?

Een aantal helmen en belangrijke aandachtspunten op een rij.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.