Gas en licht Premium Corner

Wat te doen als het energiecontract afloopt?

20 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Het kiezen van het juiste energiecontract is er bepaald niet eenvoudiger op geworden in het laatste half jaar. EW zet de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij.

1.Mijn vaste contract loopt af. Wat nu?

De tarieven van een kubieke meter gas en een kilowattuur elektriciteit zijn tot wel vijf keer zo hoog als vorig jaar. Daar staat tegenover dat de energiebelasting afgelopen januari deels is verlaagd en de btw per juli (waarschijnlijk) daalt van 21 procent naar 9 procent. Daardoor valt de totale stijging van de energienota minder hoog uit. Toch zal die al snel verdubbelen ten opzichte van vorig jaar.

energie

Het hangt af van de huidige energieleverancier wat het handigst is voor klanten van wie het vaste contract afloopt: blijven, of juist vertrekken. Eneco bijvoorbeeld biedt bestaande klanten van wie het contract afloopt geen nieuw vast contract aan. Zij krijgen het ‘Variabel Vrij’-contract aangeboden. Dat heeft lagere tarieven dan het variabele contract dat nieuwe klanten er kunnen afsluiten.

2.Waar moet ik op letten als ik prijzen vergelijk?

Bij vaste contracten bieden leveranciers soms welkomstbonussen aan. Die kunnen al gauw honderden euro’s bedragen en worden uitgekeerd nadat iemand minimaal een jaar lang klant is geweest. Maar houd wel rekening met de kleine letters. In de voorwaarden kan bijvoorbeeld staan dat het recht op de bonus vervalt als het incasseren van de maandtermijn in een jaar twee of meerdere keren niet is gelukt. Wie per ongeluk even een te laag saldo heeft, kan fluiten naar honderden euro’s bonus.

Per juli gaan de btw-tarieven mogelijk omlaag – de Tweede Kamer stemt daarover eind juni. Een aantal maatschappijen rekent al met dat lagere btw- tarief. ‘Dat maakt vergelijken erg lastig,’ zegt Sanne de Jong (36) van prijsvergelijker Gaslicht.com. ‘De ene leverancier schotelt tarieven met 21 procent voor, de andere met 9 procent. Check dus goed met welk percentage je te maken hebt.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.