Pensioen Premium Corner

Indexatie? Nog even geduld

30 mei 2022Leestijd: 4 minuten

Naar verwachting gaan veel pensioenen in het najaar extra omhoog door de gestegen rente en nieuwe wetgeving. Hoe zit het precies?

Pensioenfonds Hoogovens, van staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden, besloot afgelopen januari om de pensioenen in 2022 met 3,68 procent te verhogen. ‘Dat is weliswaar geen volledige toeslagverlening, maar het is na een aantal moeilijke jaren wel duidelijk een stap in de goede richting,’ schrijft het fonds daarover in het laatste jaarverslag. Om de stijging van de prijzen bij te houden, hadden de pensioenen van de kleine dertigduizend deelnemers met 5,11 procent moeten worden verhoogd. Dan zou de indexatie in de pas lopen met de consumentenprijsindex.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Toch kan het fonds dit gat mogelijk in het najaar dichten met een aanvullende indexatie. Maar daarvoor moet dan wel een op stapel staande wetswijziging zijn ingevoerd, waardoor pensioenfondsen eerder mogen indexeren. Dat mag dan al bij een (beleids)dekkingsgraad vanaf 105 procent, en ook met terugwerkende kracht. Die percentages liggen nu nog aanzienlijk hoger. Gedeeltelijke indexatie, zoals Pensioenfonds Hoogovens deed, is pas toegestaan bij een dekkingsgraad boven 110 procent. Volledig indexeren mogen fondsen in de regel pas boven de 123 procent. Dat percentage verschilt per fonds.

Pensioenfondsen die gebruik willen maken van de ruimere indexatiemogelijkheid moeten dan wel de intentie uitspreken om het opgebouwde pensioenvermogen straks over te hevelen naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarin moeten pensioenen meer gaan meebewegen met de finan­ciële markten. Uitkeringen gaan sneller omhoog als het meezit, maar ook sneller omlaag als het slecht gaat. De aanstaande soepelere indexatieregels lopen daarop alvast vooruit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.