Transport

Nederlandse vrachtwagens vervoerden meer dan ooit

29 april 2022Leestijd: 1 minuut

In 2021 vervoerden Nederlandse vrachtwagen meer dan ooit. In totaal namen zij 702 miljoen ton mee over de weg. Alleen in 2007 kwam het totale wegtransport ook boven de 700 miljoen ton uit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het overgrote deel, 572 miljoen ton, bestaat uit spullen die binnen de landsgrenzen worden afgeleverd. Het binnenlands vervoer steeg met 13 miljoen ton ten opzichte van 2020. Toen was er sprake van een lichte daling.

Vooral meer goederen vanuit Nederland naar het buitenland vervoerd

Vrachtwagens nemen vooral veel landbouwproducten en voedsel mee over de weg. Bijna eenderde van het transport bestaat uit deze producten. Daarna volgen andere grondstoffen, zoals bouwmaterialen, zand, mineralen en chemische producten.

Vrachtwagenchauffeurs reden ook meer goederen van en naar het buitenland. Het grensoverschrijdend vervoer steeg met 5 miljoen ton ten opzichte van 2020 naar 130 miljoen ton. Er worden vooral meer goederen vanuit Nederland naar het buitenland vervoerd.

Het overgrote deel van het internationale transport gaat naar Duitsland en België. In 2021 nam België de plaats over van Duitsland als belangrijkste eindbestemming. Het vervoer naar dit buurland steeg met bijna 15 procent. Het totale vervoerde gewicht naar Duitsland bleef ongeveer gelijk. Het vervoer naar het Verenigd Koninkrijk nam verder af, waarschijnlijk door de Brexit, terwijl het vervoer naar Frankrijk juist toenam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.