Dit zijn de genomineerden voor de prijs van het snelst groeiende familiebedrijf

20 april 2022Leestijd: 3 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Familiebedrijven hebben het imago degelijk te zijn. Ze nemen minder risico’s, waardoor ze crises beter doorstaan, maar profiteren daardoor minder van uitbundige tijden. Dat beeld is niet altijd terecht. Er zijn genoeg familiebedrijven die wel degelijk hard groeien en volop kansen pakken.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Om daarop de schijnwerper te zetten, heeft EW een prijs voor het snelst groeiende familiebedrijf in de Top 200 in het leven geroepen. De prijs wordt 20 april uitgereikt, tegelijk met de Familiebedrijven Award van de Stichting Familie Onderneming. In het volgende nummer van EW wordt aan beide winnaars aandacht besteed.

Om een goede vergelijking te maken, zijn alleen de omzetten uit 2020 meegenomen, ook omdat van veel bedrijven de omzetten over 2021 nog niet bekend waren. Zowel autonome omzetgroei als groei door overnames telt mee.

Later vandaag verschijnt de volledige lijst met de Top 200 Familiebedrijven

De drie genomineerden

Van Leeuw en Buizen

Met een gedurfde stap is de omzet van Van Leeuwen Buizen in 2020 tot ver boven de 1 miljard euro gestegen. Eind 2019 nam het Benteler Distribution over, waardoor het vooral in midden-Europa sterk groeide. Van Leeuwen maakt zelf geen buizen, maar handelt erin. De toepassingen zijn divers. Denk aan buizen voor de kassen in het Westland, en ook aan de buizen voor het pandahok in Ouwehandsdierenpark en voor een Franse LNG-terminal.

Het Zwijndrechtse bedrijf mag langzaamaan gaan nadenken over zijn 100-jarig jubileum in 2024. In 1924 begon grondlegger Piet van Leeuwen met een handel in ijzer en stalen buizen. In de jaren na de oorlog volgde uitbreiding naar België, in de jaren zeventig volgden Azië, Noord-Amerika en Australië. Met kleinzoon Peter Rietberg staat de derde generatie aan het roer.

Boels Rental

Maar liefst 650.000 steigers, lieren, cirkelzagen, graafmachines en ander materieel staan er in de verhuurruimtes van Boels Rental. Daarmee is het de tweede ‘verhuurspecialist’ van Europa. Dat heeft het Limburgse bedrijf in 45 jaar bereikt. Vooral in 2020 gaat het hard, als Pierre Boels junior de Scandinavische vakbroeder Cramo inlijft en de omzet de 1 miljard euro passeert.

Met de verhuur van een breekhamer begint Pierre senior in 1977 zijn verhuurbedrijf. Voor die tijd leende hij geregeld gereedschap uit aan vrienden, maar dat kwam niet altijd terug. ‘Tenzij we er geld voor vroegen,’ blikt de oprichter op de eigen website terug. Al in 1980 komt zijn zoon in de zaak. Een jaar later begint de ‘party’-tak die zich richt op catering en in 1991 volgt de stap naar het buitenland. Sinds 1996 bestiert Pierre junior de zaak.

Heerema Group

Terwijl de andere genomineerden hard groeien door overnames, groeit Heerema Group op eigen kracht. Maar de offshore dienstverlening is dan ook zeer conjunctuurgevoelig: als de olieprijs stijgt, willen klanten snel nieuwe velden aanboren. Zakt de prijs, dan drogen de opdrachten razendsnel op. Na enkele zware jaren, met flinke omzetdalingen, wist Heerema in 2020 pijlsnel de weg omhoog te vinden.

Heerema begon in 1948 als bouwer van boorplatformen in Venezuela. Later werd de focus verlegd naar de Noordzee. Nu heeft het Leidse bedrijf ook gigantische schepen die boorplatformen kunnen afbreken en schepen voor het installeren van offshore windparken.

Klanten willen steeds ingewikkeldere projecten op zee, reden voor Heerema om in 2019 een nieuwe, gespecialiseerde ingenieurstak op te zetten.