Verduurzamen Premium Corner

Alle subsidiepotten die u kunt aanspreken voor uw huis

24 maart 2022Leestijd: 5 minuten

De subsidies voor het verduurzamen van uw huis zijn in januari verhoogd. Maar loop niet te hard van stapel. Dat kan u onnodig in de portemonnee raken.

Luister ook de podcast met Joris Heijn en Fleur Verbeek (tekst gaat hieronder verder):

Wie aan de slag wil om de torenhoge energierekening aan te pakken en af wil van Russisch gas, kan het beste beginnen met de isolatie van zijn huis. Dat scheelt al snel – zeker als u geen enkele isolatie heeft – enkele duizenden euro’s per jaar. Voor isolatie zijn diverse mogelijkheden, zoals het vullen van de spouwmuur of dakisolatie (zie ‘Hoekwoning (4 personen)’). En u hoeft vaak niet alles zelf te betalen: zo kunnen huiseigenaren gebruikmaken van de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE), die is aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Daar is wel een voorwaarde aan verbonden: subsidie wordt alleen verstrekt als er minstens twee maatregelen tegelijk worden genomen. Bijvoorbeeld vloer- en dakisolatie. Of het vullen van de spouwmuur en plaatsen van dubbel glas. Een isolatiemaatregel in combinatie met een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, mag ook.

Wie zijn huis al heeft geïsoleerd en uitsluitend een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet wil, heeft geen tweede maatregel nodig voor subsidie. Over die maatregelen later meer.

Terug naar isolatie, want aan subsidie voor isolerende maatregelen is vaak een minimumaantal vierkante meters verbonden. De uitvoering moet altijd worden gedaan door een bouwinstallatie­bedrijf: u mag het niet zelf doen. De subsidie kan worden aangevraagd binnen twaalf maanden na uitvoering van de eerste maatregel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.