Aandelen Premium Corner

Waarom schrikken beurzen nu wel van inflatie?

13 januari 2022Leestijd: 4 minuten

De aandelenbeurzen hebben er drie ongelooflijk goede jaren op zitten. Negatief nieuws werd lang genegeerd. Maar waarom begint het nieuwe beursjaar dan zo slecht?

Een Nederlander die in een wereldwijd gespreid mandje aandelen belegt, heeft drie jaren op rij met meer dan 10 procent rendement gehad. Afgelopen jaar zelfs 21,6 procent. Aangevoerd door grote techbedrijven bereikten de beurzen telkens nieuwe hoogten. Nu is het juist technologie-index Nasdaq die voorop gaat in de gang naar beneden.

Koersen omlaag

Lees ook het coververhaal van EW deze week: 37 vragen over cryptomunten

Een beurslieveling als autofabrikant Tesla – waarvan de koers in drie jaar van 60 dollar naar meer dan 1.000 dollar is gegaan – zit plots in zijn achteruit, en verloor dit jaar al meer dan 10 procent van zijn waarde. Zelfde verhaal voor cryptomunt bitcoin. Hoe kan de sfeer op de beurs zo snel zijn omgeslagen?

Het zijn uiteraard maar dagkoersen (wie weet eindigt 2022 ook weer met meer dan 10 procent winst), maar de stijgende rentes en inflatie lijken nu toch wel haar effect te krijgen op de beurskoersen. Hoe werkt dat?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.