Vooruitblik Premium Corner

De wereldeconomie in 2022: economisch herstel kent groeipijnen

29 december 2021

De coronacrisis wordt misschien definitief bezworen in 2022. Maar het herstel kent groeipijnen, zoals de terugkeer van inflatie. De verwachtingen voor Europa, de Verenigde Staten, Azië en de rest van de wereld.

1.Europa

Noord-Europa

Net als op veel andere plekken in de wereld is de vraag naar producten en diensten in de Europese Unie hoog. De aanbodkant van de economie kan die vraag niet bijbenen: tekorten aan onder meer chips, containers en aardgas zorgen ervoor dat de prijzen oplopen. Dat is in 2002 niet zomaar voorbij, al verwacht de Europese Commissie geen torenhoge inflatie (2,2 procent).

Het voorjaar zal een grote stempel zetten op de rest van het jaar. Zijn er lange lockdowns, of niet? En een strenge winter zou de vraag naar gas doen stijgen, wat de prijzen verder opdrijft.

De Europese Commissie verwacht grote verschillen in de ­economische groei van landen. Duitsland en Nederland kregen in 2020 minder klappen, maar hebben daardoor ook minder inhaalgroei tegoed in 2022 (4,6 procent voor Duitsland, 3,3 procent voor Nederland).

Net als in 2021 herstelt de Britse economie sneller dan die van haar voormalige EU-genoten, maar zij kreeg dan ook een grote klap in 2020. Per saldo verwacht het IMF dat de economie van de EU-landen eind 2022 2,6 procent groter is dan voor corona, die van de Britten maar 1,1 procent.

Wonderkind is Ierland. Als enige EU-land groeide het in 2020. In 2021 wordt de groei op liefst 14,6 procent geraamd. En ook in 2022 zal de groei er met 5,1 procent tot de hoogste van de EU behoren.

Ierse pub: Ierland is het economisch wonderkind van Europa. Foto: iStock

De coronacrisis was een schok die leidde tot een ongekende krimp van de wereldeconomie, maar het her­stel in 2021 (een plus van een slordige 6 procent) was eveneens spectaculair. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent op een ‘vertraging’ tot bijna 5 procent voor 2022. Daarmee groeit de wereldeconomie harder dan gemiddeld. Staan we net als honderd jaar geleden aan de vooravond van de roaring twenties, een periode van grote welvaartsgroei na de lockdowns?

Lees meer over uw persoonlijke financiën: De belangrijkste wijzigingen in uw portemonnee voor 2022

Veel hangt af van het verloop van de pandemie. Naschokken zijn niet uitgesloten. Tegelijk doemt een oude vijand op aan de horizon: inflatie, aangewakkerd door inhaalvraag, energietekorten en verstoorde aanvoerketens. Durven centrale banken het aan die te bezweren met een hogere rente, nu schulden wereldwijd recordniveaus hebben bereikt? Overheden en monetaire autoriteiten hebben de afgelopen jaren voor ongekende stimulansen gezorgd. De afbouw daarvan brengt weer nieuwe onzekerheden mee.

Zuid-Europa

Zuid-Europa is al jaren het zorgenkind van Europa, maar de ­Europese Commissie verwacht dat de meeste economieën er in 2022 harder groeien dan hun noordelijke collega’s. Dat is niet alleen maar goed nieuws. Onder meer doordat zij sterker afhankelijk zijn van toerisme, kregen zij in 2020 ook hardere klappen in de coronacrisis. Een groot deel van de groei is dus inhaalgroei.

Italië, de derde economie van de eurozone, zal volgens de Commissie met 4,3 procent groeien, net als het EU-gemiddelde. Met een tekort van 5,8 procent heeft de regering van ex-ECB-voorzitter Mario Draghi de begroting echter nog niet onder controle.

Spanje had in 2021 moeite om aan te haken bij het economisch herstel, maar maakt dat in 2022 goed, met 5,5 procent groei.

Door hun hoge staatsschulden zijn de Zuid-Europese landen vatbaarder voor een hogere rente. Als de Europese Centrale Bank zich op enig moment genoodzaakt ziet zijn ultraruime beleid te eindigen, merken deze landen dat het meest. Het goede nieuws is dat de aantrekkende groei de staatsschuld als percentage van de economie doet afnemen, al blijft zij hoog.

Lichtpunt is ook dat de verwachte groei in 2022 niet zozeer wordt getrokken door (deels met Europees geld betaalde) publieke investeringen, maar door hoge private investeringen. Bedrijven hebben er weer vertrouwen in.

Italiaanse economie herstelt, maar begrotingstekort blijft hoog. Foto: Eyevine/ANP

2. Verenigde Staten

Het IMF schat dat de Amerikaanse economie na het stevige herstel in 2021 (naar schatting 6 procent) in 2022 met meer dan 5 procent groeit. Daarmee presteert het land wederom beter dan Europa, en zit het de grote rivaal China voor het eerst dicht op de hielen. Helemaal op eigen kracht is dat succes niet, gezien de 1.200 miljard dollar aan extra uitgaven die president Joe Biden door het Congres wist te loodsen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.