Vestigingsklimaat

Shell verhuist hoofdkantoor naar Londen

15 november 2021Leestijd: 4 minuten

Royal Dutch Shell wil op papier volledig Brits worden en verhuist het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk. Het bestuur van het olie-en gasbedrijf gaat daarvoor een voorstel aan zijn aandeelhouders voorleggen.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden en cfo Jessica Uhl vertrekken met enkele leidinggevenden naar Londen, volgens Shell zijn dat er minder dan tien. In Nederland werken in totaal zo’n 9.000 werknemers. Daaraan verandert niets. Shell is al een Britse vennootschap.

Lees ook dit commentaar van Joris Heijn: Shell: van oppermachtig naar boksbal activisten

Het olie-en gasbedrijf wil nu ook zijn fiscale vestigingsplaats onderbrengen in het Verenigd Koninkrijk. Het zal daardoor geen winstbelasting meer afdragen in Nederland. De naam verandert van Royal Dutch Shell in Shell. De aandelen blijven verhandelbaar op de beurzen van Amsterdam, New York en Londen.

A/B-structuur in aandelen verdwijnt

Het belangrijkste doel van de verhuizing is volgens het bestuur om de aandelenstructuur te vereenvoudigen en de snelheid en flexibiliteit van kapitaal- en portfoliotransacties te vergroten. Dit versterkt het concurrentievermogen, Shell kan sneller uitkeren aan zijn aandeelhouders en zijn strategie versnellen om een onderneming te worden met netto nul Co2-uitstoot, staat in een verklaring.

De vereenvoudiging van de aandelenstructuur leidt tot één lijn van aandelen. Daarmee komt een einde aan de complexiteit van de zogeheten A- en B-aandelen. Shell heeft twee aandelen, A en B, waarvan de A-aandelen worden verhandeld op de beurs in Amsterdam en de B-aandelen op die van Londen.

President-commissaris van Shell Andrew Mackenzie benadrukt in een verklaring dat de verhuizing geen gevolgen zal hebben voor de Nederlandse Urgenda-uitspraak. ‘Shell stelt alles in het werk om te voldoen aan de uitdaging die de rechtbank heeft gesteld en heeft onlangs een nieuw uitstoot-reductiedoel vastgesteld.’

Nieuwe energie voor NederlandDit boek bevat de volledige tekst van de eerste, door EW georganiseerde Economie-lezing die Shell-CEO Ben van Beurden uitsprak op maandag 19 maart 2018 in een uitverkochte Rode Hoed in Amsterdam.Non Solus: nieuwe energie voor Nederland (en de wereld) telt 76 pagina’s en kost € 12,95.

Het bedrijf stelt nadrukkelijk dat het vertrek niets te maken heeft met het in stand blijven van de dividendbelasting. Het kabinet beloofde in 2018 deze taks op de uitkering aan aandeelhouders af te schaffen, maar zette dit uiteindelijk niet door. Shell had daar wel op gerekend.

Op 10 december stemmen de aandeelhouders over het voorstel.

Wat zijn de politieke reacties?

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok (VVD) laat weten dat hij ‘onaangenaam verrast’ is. ‘Het kabinet betreurt dit voornemen ten zeerste. We zijn in gesprek met Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk. Shell heeft ons verzekerd dat de personele gevolgen van dit besluit beperkt blijven tot de verplaatsing van een aantal executive/board posities van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk,’ staat in een reactie op Twitter.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens noemt de verhuizing ‘jammer’. ‘We worden zo steeds meer afhankelijk van het buitenland voor onze energievoorziening,’ schrijft hij op Twitter. ‘Een bedrijf continu bashen heeft consequenties, ook voor de energietransitie.’

BVNL-voorman Wybren van Haga verwijst naar een motie die hij indiende in november 2020. Daarin verzoekt hij het kabinet in kaart te brengen wat de financiële gevolgen zijn van een vertrek van Shell uit Nederland. De motie kreeg alleen steun van PVV, FVD, Groep-Krol en de SGP.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal haalt hard uit naar PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. Die noemde het vertrek eerder op de dag ‘een zegen voor het land’. Later verwijderde Thijssen de tweet weer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

CDA-collega Mustafa Amhaouch noemt het vertrek op Twitter ‘een mokerslag’.Royal Dutch Shell dat in ongeveer 140 landen actief is en Nederland mede groot maakt in het buitenland. Roept veel vragen op!?’

Lees ook dit coververhaal:

Marjan van Loon en Alan McLean: ‘Wij betalen eerlijk belasting’

Volgens JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink heeft het kabinet dit aan zichzelf te wijten. ‘Dit kabinet denkt het wereldklimaat te redden door de dragers van onze welvaart het land uit te jagen. Dit is de oogst van stupiditeit.’

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan retweet een aanname van een campagnecoördinator van actiegroep Fossielvrij Nederland. Volgens haar wil Shell vooral zorgen dat het makkelijk geld aan aandeelhouders kan uitkeren, in plaats van zich te bekommeren om de energietransitie. ‘Daar lijkt het wel op,’ reageert Van Raan. ‘Cashen voor de onvermijdelijke crash.’ Hij pleit voor een snelle invoering van de verhuisbelasting van GroenLinks-Kamerlid Barts Snels. Snels wil bedrijven die vertrekken naar landen zonder dividendbelasting eerst laten afrekenen met de Nederlandse fiscus.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.