Premium Lock Hoe de plannen van grote uitstoters voor de reductie van CO2 worden belemmerd

20 oktober 2021Leestijd: 14 minuten
CO2-uitstoot. Foto: Harold Versteeg/ANP

Nederlands grootste CO2-uitstoters willen graag hun emissie drastisch reduceren. Maar de politiek dreigt deze groene industriële revolutie in de knop te breken. ‘Overal tegen zijn, kan niet.’

De grote uitstoters van broeikasgassen liggen onder vuur. Shell verloor in mei een rechtszaak van Milieudefensie: de rechter vindt dat het bedrijf de uitstoot sneller moet terugdringen. Ook de toekomst van ’s lands grootste uitstoter, Tata Steel in IJmuiden, staat steeds meer ter discussie.

Luister ook de podcast over dit verhaal

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ambitieus, maar ook terughoudend

Bedrijven als Shell en Tata lijken zich aan de verkeerde kant van de geschiedenis te bevinden. Bedrijven die fijn doorgaan met het opwarmen van het klimaat, terwijl de samenleving een andere kant op wil. Maar vraag de bedrijven zelf om hun plannen om de CO2-uitstoot te reduceren – zoals EW deed – en er komen opvallend ambitieuze plannen op tafel. Ze zijn in veel gevallen bereid honderden miljoenen euro’s op tafel te leggen om hun uitstoot te reduceren, maar zijn ook terughoudend. Want ze weten niet of ze de overheid kunnen vertrouwen.

Lees dit omslagverhaal terug: Waarom aandeelhouders activistischer worden

‘Ik werk nu veertig jaar bij Shell, maar dit is de leukste tijd,’ zegt Jos van Winsen (62), baas van Shell Pernis. ‘De afgelopen decennia waren eigenlijk heel saai in onze industrie,’ zegt ook Koen van Leuven (51), transitiemanager bij Zeeland Refinery. ‘Wij willen onze uitstoot in 2026 meer dan halveren. Daarvoor moet veel op de schop. Ik had nooit gedacht in mijn werkende leven nog een industriële revolutie mee te maken, maar dit is er een.’

CO2-reductieplannen voor 2030

EW verzamelde van de twintig grootste uitstoters de uitstootreductieplannen voor 2030, het jaar waar de politiek veel op focust. Negen jaar klinkt ver weg, maar voor deze grote installaties, met hun jarenlange doorlooptijden, is dat al bijna morgen. Samen stootten zij vorig jaar het equivalent van 57,8 miljoen ton CO2 uit (naast CO2 vooral methaan en lachgas). Dat is ruim eenderde van de totale Nederlandse uitstoot.

Wat deze bedrijven doen, is cruciaal voor het halen van het nationale doel om de uitstoot terug te dringen tot 116 miljoen ton in 2030. Vorig jaar was die 166 miljoen ton CO2-equivalent (kortweg CO2). Als iedereen zijn uitstoot 30 procent terugdringt, zijn ‘we’ er dus. Maar sommige plannen gaan veel verder.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.