Huizenmarkt Premium Corner

Het huis naar box 3. Hoe kan dat eruitzien?

25 oktober 2021

De Nederlandsche Bank wil de oververhitte huizenmarkt afkoelen door de huiseigenaar zwaarder te belasten. Het huis naar box 3: hoe kan dat eruitzien? EW bespreekt dit voorstel met twee hoogleraren.

Door het eigen huis – het huis dat dient als hoofdverblijf van de eigenaar – een zeer gunstige fiscale behandeling te geven, stimuleert de overheid burgers om hun geld vooral in de huizenmarkt te stoppen. Met oververhitting tot gevolg, vindt De Nederlandsche Bank. Die pleit er daarom voor om de belastingvoordelen voor huiseigenaren af te schaffen. De miljarden die dat de schatkist oplevert, keren terug bij de burger door lagere belastingtarieven op inkomen en vermogen.

Hoe zou zo’n majeure ingreep eruit moeten zien?

‘Voor een goed systeem van belasting heffen, kun je niet een van de belangrijkste vermogensbestanddelen eruit halen,’ zegt Bas Jacobs (48). De hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hekelt het gegeven dat over de 1.500 miljard euro aan vermogen die in de eigen huizen zit, nog geen 3 miljard euro wordt geïnd via het eigenwoningforfait van de inkomstenbelasting. ‘Als econoom vind ik dat de overheid het spaar- en beleggingsgedrag zo weinig mogelijk moet sturen. Daarom kun je beter al het vermogen tegen een gematigd tarief belasten, dan een deel van het vermogen subsidiëren en de rest hoger belasten.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.