EW onderzoek

Dit zijn de ambitieuze klimaatplannen van Top 20 CO2-uitstoters

20 oktober 2021Leestijd: 2 minuten

De grootste uitstoters van CO2 in Nederland hebben ambitieuze plannen om hun uitstoot nog voor het einde van dit decennium drastisch te reduceren. Dat blijkt uit onderzoek van EW. Die uitstoot zou zelfs kunnen halveren en daarmee ver vooruit lopen op de nationale CO2-plannen van het kabinet.

De grootste uitstoters van Nederland zitten in het verdomhoekje. Bedrijven als Shell en Tata Steel IJmuiden lijken aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan. Bedrijven die vrolijk door blijven gaan met het opwarmen van de planeet, terwijl de maatschappij een andere kant op wil.

CO2-plannen grootste uitstoters

Maar vraag de bedrijven zelf naar hun plannen, dan blijken die in veel gevallen zeer ambitieus. EW vroeg de twintig grootste uitstoters van het land, plus KLM, naar hun CO2-reductieplannen per 2030, het jaar waarop politiek veel focus ligt. Diverse bedrijven willen hun uitstoot halveren. Sommigen willen dan zelfs al op een negatieve uitstoot zitten: zij halen dan per saldo meer CO2 uit de lucht dan zij erin stoppen.

Het gaat om ‘rijpe’ en minder rijpe plannen van de bedrijven. Maar in principe worden zij door henzelf als technisch en financieel haalbaar gezien. Mits de overheid geen roet in het eten gooit. Want in veel gevallen zijn er honderden miljoenen euro’s aan investeringen nodig. En de afgelopen jaren bleek de politiek wispelturig. Belangrijke technieken en energievormen als gas, biomassa en CO2-afvang en -opslag (CCS) zijn politiek omstreden. Durven bedrijven het aan om daar zoveel geld in te investeren, als de politiek er binnen een paar jaar een streep doorheen zet?

‘Geen biomassa, geen CCS, geen kernenergie’

‘Het is frustrerend dat we in Nederland vooral tégen veel dingen zijn. Geen windmolens in de achtertuin, geen CCS, geen biomassa, geen kernenergie,’ zegt Harry Talen, de plantmanager van de twee grote gascentrales in Nederland van de Franse energiereus Engie.

De uitgebreide plannen en de obstakels daarvoor zijn hier te lezen in het coverartikel van EW deze week. Voor niet-abonnees is het nummer ook hier te bestellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.