Premium Lock Swapna Nair: ‘De directheid ben ik erg gaan waarderen’

21 juni 2021Leestijd: 6 minuten
Swapna Nair. Foto: Olivier Middendorp.

Swapna Nair is sinds begin 2020 directeur en general manager Benelux bij American Express Global Business Travel. Hoe hard hakt de pandemie erin, en wat doe zij om het bedrijf op de rit te houden?

1.

U bent geboren in India. Hoe zag uw jeugd eruit?

‘Ik ben geboren in India, in Mumbai. Mijn vader werkte voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door zijn werk trokken we door het hele land. Veel verschillende steden, veel scholen. Ik ben enig kind. Na mijn geboorte is mijn moeder gestopt met werken.

Swapna Nair (35)

swapna

Geboren in Mumbai, India. Studeerde informatica in India, kwam in 2007 naar Nederland. Volgde aan de Erasmus Universiteit een MBA-opleiding. Werkt sinds 2017 bij American Express Global Business Travel. Is daar sinds begin 2020 general manager en directeur Benelux.

‘Dat telkens verhuizen vond ik als kind niet leuk. Steeds vrienden achterlaten en nieuwe vrienden moeten maken. Maar achteraf gezien heeft het me juist veel geleerd. Zo geniet ik nu van nieuwe plaatsen, en van verandering.

‘Op dit moment zucht India onder het coronavirus. Met mijn familie gaat het gelukkig okay.’

2.

In welk land bent u gaan studeren?

‘Ik ging in 2002 naar een technische universiteit in India, om daar de studie informatica te volgen. Na mijn studie, in 2007, kreeg ik de kans om in Nederland als IT-consultant te werken, voor een Amerikaans bedrijf in Leiden. Het was mijn bedoeling om hier drie maanden te blijven.

‘Ik wilde ook altijd al een MBA doen. Na drie jaar zegde ik mijn baan in Leiden op en ging ik studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat was een opleiding van een jaar. Daarna ging ik aan de slag bij Infosys en Capgemini.

‘Dat heb ik vijf jaar gedaan, maar toen had ik het wel gezien. Mensen hebben vaak het idee dat de ontwikkelingen in de IT-business razendsnel gaan, maar dat is niet altijd waar. Ik zat in de verkoop van technologie aan grote bedrijven. En dat gaat erg langzaam. Er zit veel tijd tussen eerste idee en het uiteindelijke verkoopwaardige product. Het werd erg eentonig.

‘Dus ik wilde iets anders, in een bedrijf dat meer de dynamiek van een start-up heeft. Toen maakte ik de overstap naar Amex GBT, wat staat voor American Express Global Business Travel.’

3.

Waarom koos u ervoor om naar Nederland te gaan?

‘Ik koos er niet echt voor. Toevallig kreeg ik de kans om in Nederland te werken. Ik heb nooit bedacht om hier lang te blijven. Nu woon ik hier veertien jaar.

‘Dat gebeurde gewoon. Ik zag het eerst als leerzame, mooie ervaring om naar het buitenland te gaan. Als je 21 jaar oud bent en je mag naar Europa, dan is dat een geweldige ervaring. Na zes maanden had ik ook heel Europa bekeken. Ik had zoiets van: dat moet ik hebben gezien voor ik weer terugga naar India.’

4.

Waaraan moest u het meest wennen toen u hier aan het werk ging?

‘De Hollandse directheid was echt nieuw voor mij. India kent een ­hiërarchische cultuur, heel beleefd en niet te direct. Maar als Nederlanders iets vinden, dan zeggen ze dat ongefilterd. Vinden ze iets een slecht idee, dan laten ze dat meteen weten ook.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw