Vierkantemeterprijzen

Nieuwbouw neemt spanning op huizenmarkt nog niet weg

06 mei 2021Leestijd: 2 minuten

Nieuwbouwprojecten hadden afgelopen jaar geen invloed op de huizenprijzen. Dat blijkt uit analyse van EW en het Kadaster, die ook dit jaar de vierkantemeterprijzen in alle 3.177 wijken in kaart hebben gebracht. Afgelopen jaar stegen de prijzen verder, maar in Amsterdam lijkt het plafond (voorlopig) bereikt.

In 2020 werden 237.879 bestaande huizen verkocht, dat is 4,8 procent van de totale particuliere huizenvoorraad. De gemiddelde huizenprijs was 2.884 euro per vierkante meter woonoppervlak, bijna 400 euro meer dan in 2019.

In het Noord-Hollandse Bergen aan Zee zijn de huizen met 6.083 euro per vierkante meter het duurst. Dat wil zeggen, buiten Amsterdam. Want ondanks verhalen over een massale uittocht vanuit Amsterdam door coronamaatregelen, zijn de huizen daar nog het duurst.

Plafond bereikt in Amsterdam

De zestig duurste wijken van Nederland liggen allemaal in Amsterdam, met Willemspark bovenaan de lijst. In het villapark bij het Vondelpark werd afgelopen jaar gemiddeld 8.864 euro betaald voor een vierkante meter.

In de vorige editie van het onderzoek van EW en het Kadaster was de verwachting dat afgelopen jaar de grens van tienduizend euro zou worden overschreden. Dat is dus niet gebeurd. Het plafond lijkt in Amsterdam (voorlopig) bereikt.

De enige plek waar een vierkante meter huis gemiddeld minder dan 1.000 euro kost – namelijk 980 euro – is Oldambt-Noord in Groningen. Daar krijg je dus het meeste huis voor je geld.

Nieuwbouweffect

Per saldo zijn er in 2020 door nieuwbouw of het uitponden van huurhuizen door woningcorporaties nog geen vijftigduizend huizen in particulier bezit bijgekomen. Dat is slechts 1 procent meer dan in 2019.

Uit analyse van de vierkantemeterprijzen blijkt dat uitbreiding van de huizenvoorraad nog geen overtuigend effect had op de prijzen van de bestaande huizen in gemeenten. Oftewel, vergroting van het huizenaanbod leidde vooralsnog niet tot significante prijsstijgingen of -dalingen op lokale huizenmarkten.

Vierkantemeterprijzen op de kaart

Om huizenzoekers en huizenbezitters een zo nauwkeurig mogelijk beeld te bieden van de huizenmarkt vergelijken EW en het Kadaster elk jaar de vierkantemeterprijzen van bestaande huizen van particulieren in alle wijken van Nederland. De huizenmarkt speelt zich immers vooral regionaal en lokaal af. Voor de vier grote steden plus Eindhoven zijn ook prijsgegevens op buurtniveau beschikbaar.

Het artikel over de huizenprijzen staat in EW van 8 mei. Abonnees van EW kunnen daarnaast op ewmagazine.nl/huizenprijzen voor alle wijken informatie vinden over vierkantemeterprijzen, prijsontwikkeling, nieuwbouw en dynamiek.

Omdat een tuin slechts één van de factoren is die de woonaantrekkelijkheid bepalen, is tuinoppervlak niet in de berekening van de vierkantemeterprijzen meegenomen. Op de website van EW is voor elke wijk wel het gemiddelde tuinoppervlak gegeven als aanvullende informatie.

Beluister ook de podcast met Ruud Deijkers:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.