Valuta

Waarom zijn cryptomunten zo populair?

07 april 2021Leestijd: 2 minuten

Je bent fan van de bitcoin en de techniek erachter, óf je vindt het een volslagen onzinnige hype en energieverspilling. Als het om cryptomunten gaat, lijken er maar twee smaken te bestaan.

De bitcoin is in zijn twaalfjarige bestaan bezig aan zijn vierde hype. De hype van nu kwam groot in het nieuws toen autofabrikant Tesla op 20 februari bekendmaakte dat die voor omgerekend 1,3 miljard euro aan bitcoins had gekocht. Sindsdien breekt het muntje op de beurs record na record. Maar de cryptomunt was al eerder bezig aan een opmars. Grote beursgenoteerde bedrijven, verzekeraars en banken kopen cryptomunten sinds eind 2020. Denk aan de zakenbanken Citibank en JPMorgan, en aan BlackRock, de grootste vermo-gens­beheerder ter wereld. En via betaaldienst PayPal kunnen gebruikers sinds oktober bitcoins kopen en verkopen. Waarom doen ze dat? En is het een veilige belegging?

Dat centrale banken zoveel geld bijdrukken, maakt velen een beetje paniekerig

Vermogensbescherming

Volgens Marcel Burger (39), cryptohandelaar en vermogensbeheerder bij cryptohandelshuis AMDAX, en Olivier van Duijn (53), CEO van LiteBit en voormalig CEO van Marktplaats, heeft deze ontwikkeling alles te maken met de financiële situatie. ‘De spaarrentes zijn momenteel negatief voor vermogenden,’ zegt Burger. ‘Dus als je grotere bedragen parkeert bij de bank, moet je daarvoor betalen. Daarnaast worden velen een beetje paniekerig doordat de centrale banken ontzettend veel geld bijdrukken. ‘Het is een stukje vermogensbescherming,’ zegt Burger.

Bubbel en risicovolle belegging

De Nederlandsche Bank beschouwt cryptomunten als een bubbel en een risicovolle belegging. ‘Er is geen marktregulering en geen consumentenbescherming,’ zegt een woordvoerder van DNB. Dat heeft er alles mee te maken dat cryptomunten niet als geld worden gezien en dus ook niet onder de wetgeving vallen die marktregulering en consumentenbescherming biedt.

Lees  meer over de zekerheden en onzekerheden voor de beleggers, wat een cryptomunt eigenlijk is en hoe de populariteit te verklaren is in het coververhaal in EW:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.