Pascal Soriot Premium Corner

Topman vaccinproducent: van redder naar boeman

02 februari 2021

Concern achter het Oxford-vaccin, AstraZeneca, maakt op 11 februari de jaarcijfers bekend. Maakt het bedrijf van topman Pascal Soriot veel winst door de pandemie?

In elk geval niet door het vaccin zelf. AstraZeneca heeft beloofd het coronavaccin tegen kostprijs aan te bieden ­zolang de pandemie duurt. Het Britse bedrijf is echter veel meer dan alleen een vaccinproducent. Het is vooral groot in de ontwikkeling van kanker­medicijnen. Maar de coronapandemie drukt zwaar op de zorg, waardoor veel zorg wordt uitgesteld. Dat compenseert AstraZeneca echter ruimschoots door nieuwe medicijnen op de markt te brengen. De omzet groeide in de eerste ­negen maanden van 2020 met 8 procent tot 19,2 miljard dollar (15,8 miljard euro). De winst verdubbelde zelfs tot omgerekend 2,2 miljard euro. Toch lijken beleggers niet onder de indruk. De aandelenkoers van het bedrijf dat zo’n cruciale rol speelt in het indammen van de coronacrisis, is in een jaar tijd maar met enkele procenten gestegen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.