Belastingen Premium Corner

Hoelang houdt box 3 nog stand?

22 februari 2021

Op maandag 15 februari dienden in de rechtbank van Haarlem proefproces twee en drie tegen de Belastingdienst. In geschil: de belasting in box 3 over 2017 en 2018.

Meer dan 60.000 spaarders deden mee aan het ‘massaal bezwaar’ tegen de box 3-belasting over deze jaren. Zij dienden een klacht in met de strekking dat de belasting op spaargeld veel hoger is dan de rente die zij erover ontvangen. Dus is de heffing in hun ogen (veel) te hoog.

De Bond voor Belastingbetalers en de Belastingdienst hebben afgesproken om zes proefprocessen te voeren. Die vormen, zo zeiden zij tegen de drie Haarlemse rechters, een goede afspiegeling van de klachtenberg. Het ene proefproces gaat over een alleenstaande met uitsluitend spaargeld, het andere over samenwonenden met zowel spaargeld als beleggingen. Enzovoorts.

Massaal klagen als traditie

Het massale klagen over box 3 begint een traditie te worden, die teruggaat tot het belastingjaar 2013. ‘En nu is het 2021, en zitten we hier weer,’ vatte Cor Overduin, de belastingadviseur van de bezwaarmakers, de al jaren durende onvrede over de vermogenstaks samen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.