Verhaal van de Dag

Onderzoek: Zoveel verdienen de CEO’s van AEX-bedrijven

24 juni 2020Leestijd: 3 minuten

Het salaris van de topbestuurders van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland is vorig jaar licht gedaald. Dat blijkt uit een inventarisatie van EW.

Het gemiddelde salaris van de topmannen en -vrouwen (CEO’s) van de AEX-bedrijven bedroeg vorig jaar 4,3 miljoen euro. Dat is een daling van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat daarbij om het vaste salaris, bonussen, pensioen en overige beloningen. Over dat bedrag moet nog wel belasting worden betaald.

Grootverdieners van de AEX

Wat de AEX-hoofdfondsen in 2019 en 2018 betaalden aan hun bestuursvoorzitters en waaraan

Aandelenbonus CEO’s

Het inkomen van de CEO’s bestaat gemiddeld voor zo’n 1 miljoen euro uit vast salaris. Daarbovenop komt een variabele cash bonus van eveneens 1 miljoen euro. Maar het grootste deel van de beloning (gemiddeld 2 miljoen euro) is in de vorm van opties en aandelen die vaak pas na een paar jaar kunnen worden verzilverd. Het kan zijn dat de aandelen tegen die tijd veel meer of minder waard zijn geworden.

Van de 25 bedrijven die in de Amsterdamse beursindex AEX zijn opgenomen, gaf Prosus vorig jaar de hoogste beloning aan haar CEO. De relatief onbekende Bob van Dijk verdiende vorig jaar 11,5 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan, ruim 9 miljoen, was in de vorm van aandelen. Prosus werd vorig jaar naar de Amsterdamse beurs gebracht. Het is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Naspers en is een van de grootste wereldwijde investeerders in internetbedrijven.

Salaris topman Shell

Na Van Dijk is Shell-topman Ben van Beurden de grootste verdiener, met bijna 10 miljoen euro. Al is zijn inkomen wel gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

Opvallend is dat Jitse Groen, de oprichter van Just Eat Takeaway en Pieter van der Does, mede-oprichter van Adyen, onder aan de lijst staan. Hun bedrijven, in respectievelijk maaltijdbezorging en betaaldienstverlening, groeien razendsnel. Maar dat is niet terug te zien in de salarissen van Groen (720.000 euro) en Van der Does (523.000) euro. Wel zijn zij nog altijd grote aandeelhouders in hun eigen bedrijf en profiteren zo mee van het succes van hun bedrijf.

Ook de topmannen van ASR en ABN AMRO staan laag op de lijst. De financiële instellingen werden tijdens de kredietcrisis in 2008 door de Nederlandse staat gered en hebben als ‘erfenis’ daaraan een sober beloningsbeleid overgehouden. ASR-topman Jos Baeten verdiende vorig jaar 1,1 miljoen euro. De inmiddels teruggetreden ABN-ceo Kees van Dijkhuizen 1 miljoen euro.

Wie verdient wat?

Het onderzoek naar de salarissen van AEX-bestuurders verschijnt tegelijk met Wie verdient wat?, de jaarlijkse loonlijst voor 266 beroepen – van vakkenvuller tot bestuursvoorzitter – van EW en adviesbureau Berenschot. De volledige lijst is  online en in de papieren versie van het weekblad te raadplegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.