Zorgpremie

Corona en de zorg. Wie draait op voor de kosten?

06 juni 2020

Ziekenhuizen zeggen door het coronavirus tegen 3 miljard euro extra kosten aan te lopen. Ook andere zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, zien hoe de rekeningen zich opstapelen: crisisteams zijn opgestart, verloven ingetrokken, en personeel en patiënten moeten worden getest.

Tegenover de extra kosten staan ook besparingen. De afgelopen maanden sloten fysiotherapeuten de deuren en veel ziekenhuisafdelingen voerden geen behandelingen uit. Veel van die niet geleverde zorg hoeft nooit meer te worden ingehaald. Simpelweg omdat gezondheidsklachten soms na enige tijd weer verdwijnen.

Deze week in Elsevier Weekblad: Hoofdpijn van de zorgkosten

Toch zullen de kosten de besparingen vermoedelijk overstijgen. Wie betaalt de rekening? Deze week besteedt Elsevier Weekblad aandacht aan de coronakosten in de zorg en hoe de rekening moet worden verdeeld. Ligt de oplossing in een hogere premie voor de zorgverzekering, hogere belastingen en extra bezuinigingen, of moet de staatsschuld omhoog?

Lees meer over dit onderwerp in Hoofdpijn van de zorgkosten.