Fiscus Premium Corner

4 vragen over box 3: hoe ziet nieuw plan vermogensbelasting eruit?

16 juni 2020Leestijd: 4 minuten

Een plan om de vermogensbelasting te hervormen, is van tafel, maar er ligt ­alweer een nieuw plan klaar. Hoe ziet box 3 er straks uit?

1. De box 3-heffing moet op de schop. Waarom eigenlijk?

Spaarders betalen al snel meer belasting over hun banksaldo dan dat zij rente over dat saldo ontvangen. De belastingdruk voor veel spaarders ligt dan ook (ver) boven de 100 procent. Neem een echtpaar dat een spaarrekening heeft waarop 200.000 euro staat. De spaarrente is 0 procent, de rente-ontvangsten zijn dus ook 0 euro. Toch is de box 3-heffing over dit spaargeld 742 euro per jaar, omdat de Belastingdienst uitgaat van een hoog fictief rendement op spaar- en beleggingstegoeden.

De torenhoge belastingdruk op spaartegoeden is politici, spaarders en rechters een doorn in het oog. De Hoge Raad heeft gedreigd in te grijpen, als Den Haag dat zelf niet doet. Het kabinet moet dus op zoek naar een nieuwe belasting op vermogensinkomsten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner