Coronacrisis

Noodpakket van miljarden voor zzp’ers en bedrijven

17 maart 2020Leestijd: 3 minuten

Het kabinet presenteerde dinsdagavond een noodpakket van tientallen miljarden voor kleine en grote bedrijven. Werkgevers krijgen meer financiële steun om het loon van hun werknemers door te betalen. Zzp’ers zonder opdrachten krijgen eenvoudiger een bijstandsuitkering.

Het kabinet pompt de komende maanden tien tot twintig miljard euro in de economie om bedrijven overeind te houden. En mogelijk volgen daarna meer overheidsmaatregelen. ‘Maar uiteindelijk kan alles gaan piepen en kraken, en zullen er bedrijven zijn die het deze crisis niet volhouden,’ zei minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Het noodpakket gaat zeker zorgen voor een hogere staatsschuld, legde Hoekstra uit. In de Eurogroep is afgesproken dat staatsschulden mogen oplopen om de crisis te bestrijden. Het kabinet geeft Hoekstra voor de komende periode een blanco cheque, om de crisis te bestrijden.

Loondoorbetaling voor werknemers zonder werk

Het kabinet voert zeven maatregelen in, met wellicht de loondoorbetaling voor werknemers als belangrijkste. De afgelopen paar dagen zijn tienduizenden aanvragen voor werktijdverkorting  gedaan. De huidige regeling is echter ontworpen voor een paar honderd aanvragen per jaar.

Daarom komt er een nieuwe regeling, om te voorkomen dat de afhandeling vastloopt en werknemers geen salaris ontvangen. Het kabinet vergoedt, onder voorwaarden, tot 90 procent van de loonkosten van bedrijven die te kampen hebben met omzetdalingen – op voorwaarde dat zij hun personeel niet ontslaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bijstand voor zelfstandigen

Voor zzp’ers komt er een versoepelde bijstandsuitkering. Voor een periode van drie maanden kunnen zij een uitkering krijgen, die aanvult tot het sociaal minimum (tot maximaal 1.500 euro per maand).

Lees ook dit commentaar van Marijn Jongsma: Een renteverlaging helpt de beurzen niet meer

Bij de aanvraag vindt geen vermogenstoets plaats – het huis of spaargeld hoeft dus niet eerst te worden opgegeten. Het inkomen van de partner blijft ook buiten beschouwing, en de uitkering hoeft niet te worden terugbetaald.

Het kabinet doet een oproep aan zelfstandige ondernemers om slechts gebruik te maken van de regeling indien dat nodig is.

Extra compensatie voor getroffen sectoren

Bedrijven die op last van de overheid de deuren hebben moeten sluiten, zoals horeca en delen van de reisbranche, krijgen eenmalig 4.000 euro uitgekeerd van de overheid.

De maatregelen staan hier toegelicht door het kabinet. Het kabinet komt later met meer details over de regelingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.