Staan jongeren buiten spel bij huizenbonanza?

06 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Woning vol verhuisdozen. Foto: ANP.

Het eigen huis is vaak het belangrijkste bezit van Nederlandse gezinnen. Goed nieuws nu de huizenprijzen stijgen! Maar hoe komen jongeren er ooit nog tussen, met die torenhoge prijzen? En wat zijn de gevolgen?

Van al het vermogen dat Nederlandse huishoudens hebben (1.417 miljard euro in 2018), zit bijna de helft (608 miljard euro) vast in het eigen huis. In vijf jaar tijd stegen die huizenprijzen met zo’n 35 procent, waardoor huishoudens – op papier – honderden miljarden euro’s verdienden, zonder daarvoor veel te hoeven doen.

Lees hier het coververhaal van Elsevier Weekblad van deze week

Elsevier weekblad cover editire 06 2020 Rijke kopers arme huurders

Rijke koper, arme huurder

Maar de miljoenen huishoudens zónder eigen huis profiteerden daar niet van mee. Dat is natuurlijk van alle tijden – er zijn altijd huurders geweest – maar nu lijkt er iets te wringen. Steeds minder jongeren hebben namelijk een eigen huis. Door de stijgende prijzen die de huizenbezitters steeds vermogender maken, wordt de drempel voor nieuwkomers op de huizenmarkt steeds hoger.

Millennial socialism

‘Door de prijsstijgingen moet een starter met een modaal inkomen van zo’n 40.000 per jaar een periodieke loonsverhoging krijgen én een flinke promotie maken om over een jaar een hypotheek te kunnen krijgen voor hetzelfde huis als nu,’ zegt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar (30).

Blijft de jongere generatie voor eeuwig een ‘arme huurder’, terwijl de huizenbezitters steeds rijker worden? En wat zijn de consequenties daarvan? Vallen jongeren die buitenspel staan voor het millennial socialism uit de Verenigde Staten? Slaat de Berlijnse oproep tot ‘onteigening’ over naar Amsterdam? Moeten huizenbezitters vrezen voor hogere belastingen, om hun vermogen af te romen? Of loopt het allemaal zo’n vaart niet? En hoe kunnen jongeren zonder huis alsnog een flink vermogen opbouwen?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.