Huis te koop

Wonen in lokalen van Hoogere Burgerschool

30 augustus 2019Leestijd: 2 minuten

Boven de ingang van de voormalige Hoogere Burgerschool (hbs) uit 1906 prijkt het wapen van Haarlem. Jessica Bos (41) en haar man kochten hun appartement in het gebouw in 2015 voor de verhuur en om er ooit zelf te gaan wonen.


Adres: Oude Zijlvest 25
Plaats: Haarlem
Provincie: Noord-Holland
Woonoppervlakte: 217 m2
Prijs: 925.000 euro

Bos: ‘Ik kom uit Limburg, mijn man uit Engeland. Wij emigreerden naar Zuid-Afrika waar wij enkele restaurants uitbaten. We investeerden in Nederland vanwege de stabiele euro.’ Het echtpaar koos voor het hbs-gebouw om de centrale ligging in Haarlem – ‘klein Amsterdam, maar dan zonder de drukte’ – en om de ruimte in huis: ‘Dat zijn we gewend uit Afrika.’

In maart dit jaar betrokken de ondernemers hun appartement, omdat Bos hun dochtertjes van twee en vier iets wil meegeven van Nederland: de taal en tradities zoals Sinterklaas.

Als prinsessenkamers in een kasteel

De hoge plafonds vallen op. De woonkamer met kookeiland op de eerste verdieping van het gebouw is zo hoog dat boven de kastjes 1,5 meter muur over is. De echtelijke slaapkamer op de tweede verdieping is 5,7 meter hoog. Genoeg ruimte voor grote hanglampen en kunst.

 In de hoge vertrekken is genoeg ruimte voor grote hanglampen en kunstwerken

Daar is ook een badkamer met tweepersoonsligbad. De kinderkamers liggen aan weerszijden van het puntdak boven de hoofdingang, als prinsessenkamers in een kasteel. Onder het dak is nog een verdieping met logeerkamer.

De voordeur van het appartement ligt tegenover de bordestrap die uitkomt in de centrale hal die koloniaal oogt met geel-bruine tegels en potpalmen. De beschutte binnentuin met glooiend ­gazon is een trefpunt voor de jonge gezinnen in het pand.

Foto: Suzanne van de Kerk

Het gezin keert eind september terug naar Afrika. Vanwege de gunstige huizenmarkt verkopen ze hun appartement. Bos: ‘Ik ben blij dat we konden proeven van het fijne leven in Nederland, maar mijn man kreeg daar een interessante baan aan­geboden en we missen de rust en natuur.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.