Stelling van de dag

‘Mijn buffer is groot genoeg voor volgende recessie’

06 augustus 2019

Na jarenlange economische groei lijkt Nederland nu echt af te stevenen op een nieuwe recessie. Hebt u een reserve achter de hand?

De financiële markten zijn in mineur. Dat komt door de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De onrust begon vorige week nadat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importheffingen op Chinese producten had aangekondigd.

Maandag ging in de Verenigde Staten 3 procent van de koersen af, waardoor het vooralsnog de slechtste beursdag van het jaar werd.

De Amsterdamse AEX-index sloot maandag ook in het rood: een daling van maar liefst 2,4 procent. Dat volgde op een verlies van 3,2 procent  afgelopen vrijdag. Gemeten over het jaar tot nu toe staat de AEX-index nog wel op winst, bijna 11 procent, maar in vergelijking met het hoogtepunt van vorige maand heeft de index al ruim 7 procent verloren.

In Azië zijn vanochtend de koersen ook onderuitgegaan.

Meer slechte voortekenen

Er zijn meer tekenen die wijzen op een economische teruggang. De rente daalt bijna overal en analisten kijken met angst naar wat ‘de omgekeerde rentecurve’ wordt genoemd. Terwijl het doorgaans duurder is om geld te lenen voor een wat langere termijn, bijvoorbeeld tien jaar, is het nu duurder om voor de korte termijn geld te lenen: zes maanden of een jaar. Economen noemen deze omgekeerde rentecurve de beste indicator voor een recessie. Ook de banenmarkt koelt af, schreef Het Financieele Dagblad maandag.

Nederland is vijf jaar uit de crisis, maar de gevolgen staan de meesten nog goed bij. Beurzen stortten in, pensioenfondsen kwamen in de problemen, de bouw viel stil, duizenden bedrijven gingen over de kop en honderdduizenden Nederlanders verloren hun baan. De overheid moest eraan te pas komen om de bank ING met miljarden belastinggeld te redden.

U hebt waarschijnlijk niets van de voorspoed gemerkt

Economisch gezien loopt het voorspoedig, maar door lastenverzwaringen hebt u daar de afgelopen jaren waarschijnlijk nauwelijks iets van gemerkt. De hypotheekrenteaftrek is flink versoberd, de btw ging omhoog, evenals de energiebelasting. Uit Leids onderzoek eerder dit jaar bleek dat de gehele brutoloonstijging van de 50 procent meest verdienende werknemers tussen 2002 en 2015 is wegbelast. In de komende jaren gaat een flink deel naar de peperdure klimaatmaatregelen van het kabinet.

Bent u voorbereid op een volgende crisis? Hebt u iets opzij gezet? Of knoopt u met moeite de eindjes aan elkaar? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.