‘Pensioenen mogen niet worden gekort, ook als dat ingaat tegen akkoord’

17 juli 2019Leestijd: 2 minuten
FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga (r) bij een demonstratie in Den Haag - ANP

Vakbond FNV neemt een maand na de gemaakte afspraken al afstand van het pensioenakkoord. De vakbond wil onder geen beding dat de pensioenen volgend jaar gekort worden, al moet dat wel volgens de nieuwe regels. ‘Nu korten zou een drama zijn,’ zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga woensdag in een interview in De Telegraaf.

In het Pensioenakkoord is een flink lagere drempel vastgelegd voor wanneer fondsen de pensioenen moeten korten. Pensioenfondsen staan er door de wegzakkende rente en slechte beleggingsresultaten van de eerste helft van dit jaar zo beroerd voor dat ze wel moeten. Zoals het er nu naar uitziet, moeten twee miljoen Nederlanders worden gekort.

Maar de FNV wil daar niet aan. ‘We weten nog helemaal niet hoe dat nieuwe pensioencontract eruit gaat zien, wanneer er wel en niet gekort gaat worden, wanneer er geïndexeerd kan worden. In afwachting van de uitwerking zou je nu geen maatregelen moeten nemen die misschien straks niet nodig zijn.’

Elzinga doelt daarmee op de resultaten van een stuurgroep die de details van het pensioenakkoord de komende tijd gaan uitwerken. De FNV wil dat daarop wordt gewacht voordat er wordt ingegrepen.

Hoogleraar tegen uitstel

De krant laat ook Herman Kappelle, hoogleraar aan de VU Amsterdam, aan het woord. Hij vindt het een slecht idee om kortingen weer uit te stellen. ‘We hebben het punt bereikt dat we de pijn maar eens moeten nemen.’ Hij wijst erop dat de vakbonden als bestuurders bij de fondsen medeverantwoordelijk zijn voor de situatie zoals die nu is. Zo hebben zij jarenlang toestaan dat de premie niet de kosten dekt. Hij noemt de uitspraken van Elzinga ‘krokodillentranen’.

Pensioenexpert Pieter Kiveron van KPMG vindt wachten op resultaat uit de stuurgroep ook geen goed idee. Hij gelooft niet dat de stuurgroep er op korte termijn komt. ‘Het lijkt me voor iedereen eerlijk als we nu korten, gewoon volgens de spelregels zoals die nu zijn.’

Wat vindt u? Moeten we terughoudend zijn met maatregelen die achteraf misschien helemaal niet nodig blijken? Of zijn dit inderdaad ‘krokodillentranen’ en moet de FNV de gemaakte afspraken uit het pensioenakkoord gewoon nakomen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.