Energie

Shell CEO Van Beurden: ‘Er wordt te gemakkelijk gedacht over energietransitie’

11 april 2019

Er is veel belangstelling voor de opvattingen van de CEO van Shell, Ben van Beurden, over de energietransitie. Zojuist is de tweede druk gepubliceerd van zijn Economie-lezing, die hij afgelopen jaar op verzoek van de redactie van Elsevier Weekblad heeft gehouden.

Het boek, getiteld Non solus: nieuwe energie voor Nederland (en de wereld), bevat de volledige en geannoteerde tekst van de lezing en een vertaling daarvan in het Engels. Van Beurden sprak de lezing uit in een uitverkochte zaal van de Rode Hoed in Amsterdam op 19 maart 2018.

Van Beurden meent dat over de overgang naar schone energiebronnen soms wat makkelijk wordt gedacht. Hij stelt vragen als:

  • Kunnen we alle energie die we nodig hebben eigenlijk wel opwekken uit zon en wind?
  • Hoe zorgen we dat we genoeg energie hebben voor opkomende economieën en een groeiende wereldbevolking?
  • En welke rol speelt Shell hierin?

Ondanks de omvang van de opdracht is Van Beurden in zijn zeer persoonlijke verhaal optimistisch over de energietoekomst van Nederland, de wereld en Shell. Een steeds groter deel van de energie in de wereld moet komen uit hernieuwbare bronnen. Deze ingrijpende verandering raakt iedereen. Of het nou gaat om een lagere kans op luchtweginfecties van een bouwvakker in Beijing, of de hogere energierekening van een bakker in Budel.

De Economie-lezing is bedoeld als pendant van de succesvolle HJ Schoo-lezing, waarmee Elsevier Weekblad elk jaar begin september het politieke seizoen opent. In de lezing zullen ondernemers, bestuurders van bedrijven en economen hun visie geven op ontwikkelingen in de samenleving.

Lees ook: Het onophoudelijk bashen van Shell is contraproductief