Eline Vrijland-van Beest bedacht sensor tegen slaapapneu

06 december 2018Leestijd: 1 minuut
ART_50_eco_techcultuur_156778_IMG_TECHNOElineVrijland2

Eigenlijk was het de bedoeling dat zij na haar afstuderen bij een strategieconsultant zou gaan werken, totdat ze per ongeluk het ondernemerschap in rolde. Haar vader kreeg als arts veel patiënten te zien met nekklachten omdat ze op hun buik sliepen. Eline Vrijland-van Beest wilde dat probleem oplossen en zo kwam ze ertoe de sensor te ontwikkelen.

De slaper draagt de sensor aan een band om zijn borst. Draait hij zich naar een ongezonde positie, dan geeft het apparaatje een zachte trilling die ertoe aanzet door te draaien. De sensor bleek vooral geschikt voor patiënten met apneu. Als zij op de rug slapen, zakt de tong in de keel en stokt de ademhaling. De slaper kan daardoor wakker schrikken, tientallen keren per uur, en het is slecht voor het hart.

Vrijland-van Beest gaf zichzelf een jaar om de sensor op de markt te brengen. Met succes. De therapie wordt inmiddels vergoed in de basisverzekering en haar bedrijf, NightBalance, verkocht ze onlangs aan Philips.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.