Nú inslaan tegen 6 procent btw

28 november 2018Leestijd: 3 minuten
Hogere btw in 2019 betekent dat de kapper in december goedkoper is dan in januari

In januari 2019 gaat het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Wie facturen al in 2018 betaalt, bespaart geld.

Levensmiddelen, bloemen, fietsreparaties, kunst: per 1 januari 2019 stijgt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Die verhoging zal huishoudens gemiddeld zo’n 300 euro per jaar kosten, raamden ING-economen.

Die extra kosten worden overigens meer dan gecompenseerd doordat de inkomstenbelasting lager wordt. Per saldo gaan consumenten er op vooruit.

De 300 euro koopkrachtverlies kunnen huishoudens (deels) compenseren door aankopen naar voren te halen. Een kanttekening: het lage btw-tarief is om mensen met lage inkomens te ontzien, dus het wordt vooral geheven op goedkope producten en diensten.

Kunst wordt ook duurder

Het duurste product dat onder het lage btw-tarief valt, is waarschijnlijk kunst. Koopt u werk van de kunstenaar zelf of importeert u het van buiten de Europese Unie, dan betaalt u het lage btw-tarief. Voor een kunstwerk dat in 2018 nog 5.000 euro kost, betaalt u in 2019 5.140 euro. Anders gezegd: het kunstwerk in 2018 kopen en daarna lekker met zijn tweeën uit eten gaan, is even duur als het kunstwerk in 2019 kopen.

Ook werkzaamheden aan het huis vallen onder het lage tarief en worden dus straks duurder. Zolang u in 2018 afrekent, betaalt u het lage tarief – ook als de dienst pas in 2019 wordt geleverd.

Factuur in december scheelt geld

Het kabinet besloot afgelopen zomer geen belasting na te heffen op prestaties waarvoor in 2018 is betaald maar die pas in 2019 worden geleverd. Dat zet de deur open voor klusjesmannen om in december een serie facturen de deur uit te doen voor werk dat in 2019 nog moet worden gedaan.

Voor consumenten kan het wel handig zijn om af te spreken dat een deel van de prijs pas aan het einde wordt gefactureerd en betaald, om een stok achter de deur te hebben.

Verder kunnen consumenten aankopen naar voren halen door vast in 2018 abonnementen of kaartjes voor concerten, musea, zwembad of sauna aan te schaffen. Dit valt allemaal onder het lage btw-tarief.

Waar kunt u verder nog op besparen?

Waarop kunt u verder besparen? Het vernuftige van deze belastingverhoging is dat consumenten pas na maanden merken dat ze meer kwijt zijn.

Wie veel boeken koopt, kan het beste nog dit jaar zijn verzameling uitbreiden. Een boek van 35 euro wordt ongeveer 1 euro duurder. Let op: het lage btw-tarief geldt alleen voor papieren boeken. E-boeken vallen onder het hoge btw-tarief van 21 procent. Ook het repareren van schoeisel, kleren en fietsen wordt duurder. Een bezoek aan de kapper is goedkoper in december dan in januari.

Wie een voorraadkast heeft, kan producten als tandpasta en was- en schoonmaakmiddelen groot inkopen. Wie voor 600 euro aan spullen koopt, bespaart zo’n 17 euro. Rijk wordt u er niet van, maar u kunt er in elk geval een deel van de belastingverhoging mee ontwijken.

Lobbygroepen van boekverkopers, kappers en groentehandelaren, van wie de waar onder het lage btw-tarief valt, hebben een belastingverhoging lange tijd weten tegen te houden, maar ze hebben het onderspit gedolven. Een slotoffensief afgelopen voorjaar om groente en fruit uit te zonderen van de verhoging naar 9 procent, liep op niets uit.

Einde van het lage tarief?

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) zei dat het kabinet met de verhoging van het lage btw-tarief niet voorsorteert voor de afschaffing van het lage tarief. Dat is nog maar de vraag.

Economen zijn geen fan van het lage btw-tarief. Het Centraal Planbureau noemde de lage btw – bedoeld om mensen met lage inkomens te helpen – een ‘ondoelmatig’ instrument. Mensen met hogere inkomens hebben namelijk meer voordeel van het lage btw-tarief, omdat zij meer kopen. Voor de overheid is het goedkoper om de btw op alle goederen en diensten op te trekken naar 21 procent en armen iets meer geld te geven.

Afschaffing van het lage btw-tarief zit dus in de ‘Haagse voorwas’, zoals econoom Frank Kalshoven het ooit noemde. Over een paar jaar zal wellicht op alle producten 21 procent belasting worden geheven. Reden te meer om nog in 2018 toe te slaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.