Duurzame energie

Ed Nijpels schikt in zaak van failliet Econcern

05 november 2018

Negen jaar na de ondergang van Econcern is Ed Nijpels eindelijk verlost van het bedrijf dat een luchtbel bleek. Hij heeft geschikt met de curatoren.

Dat blijkt uit het vandaag, maandag, verschenen 23ste faillissementsverslag van de curatoren van Econcern, Willem Jan van Andel en Noor Zetteler van het Utrechtse advocatenkantoor Wijn & Stael.

De curatoren hebben, zo melden ze, de afgelopen maanden een schikking bereikt in alle procedures en geschillen met oud-bestuurders en commissarissen van Econcern, een bedrijf dat in duurzame energie deed, waaronder windparken. Het aan het begin van deze eeuw razendsnel gegroeide Econcern kwam in 2008 in  problemen en ging een jaar later failliet.

Geschikt voor 11,5 miljoen euro

De curatoren schikten ook met SHV, het bedrijf van de familie Fentener van Vlissingen dat zaken deed met Econcern. Het totale schikkingsbedrag is 11,5 miljoen euro.

‘De schikking is,’ schrijven Van Andel en Zetteler, ‘zonder erkenning van enige aansprakelijkheid door betrokken partijen aangegaan en het
schikkingsbedrag is voldaan door een betaling van de betrokken
aansprakelijkheidsverzekeraar.’

Ed Nijpels werd onrechtmatig handelen verweten

Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad dat voor Kerst een klimaatakkoord moet presenteren, werd in juli 2008 commissaris bij Econcern. Een groep oud-bestuurders en commissarissen, waartoe hij behoorde, werd in twee gevallen ‘onrechtmatig handelen’ verweten. Dat had te maken met een overname van een bedrijf door Econcern in het najaar van 2008.

De oud-bestuurders en commissarissen, waartoe Nijpels dus behoorde, werd bijvoorbeeld onrechtmatig handelen verweten, omdat zij hadden nagelaten verkopers van dat bedrijf te waarschuwen voor het feit dat ‘Econcern er in de jaarrekeningen 2006 en 2007 ontoelaatbare verslaggevingsmethodieken op had nagehouden en inmiddels in zeer ernstige financiële problemen verkeerde’.

Met de schikking in de Econcern-zaak komt voor Nijpels een einde aan de slepende affaire. Onduidelijk is voor welk bedrag hij heeft geschikt.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.