Premium Lock Maak kennis met de ‘superstagiair’

07 november 2018Leestijd: 12 minuten
Illustratie: Flos Vingerhoets

Stagiairs bruisen van energie en zetten hun beste beentje voor, in de hoop op een glansrijke carrière. Bedrijven profiteren van deze ijverige jongeren, zeker in sectoren met weinig banen. De ‘superstagiair’ is doorgaans dik tevreden. Hij mag zo veel zien en doen.

Maak kennis met de supersta­giair: een jonge, hoogopgeleide alleskunner die veel meer doet dan koffie halen. Hij (of zij) is niet alleen slim, maar ook sociaal, zelfstandig en behulpzaam. Nog blanco, bevraagt hij de organisatie naar vastgeroeste patronen. Als enige snapt hij hoe sociale media werken.

Zijn taken zijn velerlei: hij bedenkt strategieën, notuleert en doet onderzoek. Wanneer een vaste kracht ziek is, vangt hij de ergste klappen op. Zo nu en dan organiseert hij een borrel, zodat het nog een beetje gezellig blijft op kantoor.

Wat zouden bedrijven zijn zonder deze laag- of onbetaalde supersterren? Zou het Nederlandse diplomatieke netwerk nog functioneren als alle stagiairs op posten overal ter wereld opeens zouden stoppen?

Vijf droomstages

1. Noma in Kopenhagen, Denemarken

Voor chef-koks in spe. Dit sterrenrestaurant is vier keer uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Stagiairs komen van overal. Nieuw personeel komt vaak uit deze club talenten.


2. Heineken

De multinational is het meest ­geliefde bedrijf onder Nederlandse millennials, blijkt uit onderzoek. De brouwerij biedt allerlei stageplaatsen: van ‘marketing cider en desperados’ tot ‘duurzaamheid’.


3. De Brauw Blackstone Westbroek

Dit advocatenkantoor aan de Zuidas in Amsterdam ­betaalt een forse stagevergoeding van 750 euro per maand. Hard werken, maar goed voor wie een baan wil bij een van de topkantoren.


4. Permanente Ver­tegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York

Een stage voor idealisten en een kijkje in de diplomatie op wereldschaal. En dat ­allemaal in The City that ­Never Sleeps.


5. ASML

De plek voor technische studenten. De maker van chip­machines in het Brabantse stadje Veldhoven is een ­wereldspeler. Het hightechbedrijf biedt zowel stages, met dagelijkse supervisie, als afstudeerprojecten. 

Stagiairs krijgen veel verantwoordelijkheden

Bij een stage, die vaak drie tot zes maanden duurt, hoort het leeraspect centraal te staan. Niet de productiviteit van de stagiair. Werkgevers zouden – in theorie – zonder hun stagiairs moeten kunnen. De praktijk wijst uit dat hoogopgeleide stagiairs al veel verantwoordelijkheid krijgen. Is dat erg?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw