Bruno Maçães

‘Europa wordt gezien als saai: er gebeurt weinig’

19 oktober 2018Leestijd: 2 minuten

Europa zal zijn invloed snel zien afnemen in de komende decennia, waarschuwt de Portugese auteur Bruno Maçães. In plaats daarvan is het China dat zijn macht in de wereld zal doen gelden. Europa zal dit merken.

‘Europa vertoont gelijkenissen met rijke landen uit het verleden,’ zegt Maçães. ‘Zoals China in de achttiende eeuw. Dat was wellicht de rijkste periode in de Chinese geschiedenis tot dan toe. Maar tegelijk was al duidelijk dat daaraan een einde zou komen. Westerse landen arriveerden in China en zouden het land uiteindelijk overvleugelen.’

Nu is het omgekeerd: China staat bij Europa voor de deur. Peking werkt volop aan zijn Belt and Road Initiative, waarmee het op de economieën van de landen om haar heen wil aansluiten – met China als middelpunt.

In Europa gebeurt weinig

Maçães is oud-minister van Europa van Portugal en schreef het boek The Dawn of Eurasia. Daarin beschrijft hij zijn verwachtingen dat Europa zichzelf in de 21ste eeuw niet langer zal kunnen definiëren als een entiteit die los staat van Azië: niet machtig genoeg. Voor zijn boek reisde Maçães lange tijd tussen Europa en China. Hij spreekt op zaterdag 20 oktober in de Noorderkerk in in Amsterdam.

In Aziatische landen heeft Europa veel minder aantrekkingskracht dan in het verleden, zegt Maçães. In de moslimwereld zien jongeren Turkije vaak als voorbeeld: modern én islamitisch. Anderen gaan voor China: het land van de toekomst. ‘Europa wordt gezien als saai: er gebeurt weinig.’

Waarom is Europa zo rijk?

Lees ook dit interview met politiek filosoof Luuk van Middelaar: ‘Een Europees machtsblok is noodzakelijk’

‘De Europese Unie is de laatste tien jaar door veel crises heengegaan: de eurocrisis, de vluchtelingencrisis, de Oekraïne-crisis. Maar geen enkele daarvan is opgelost. De kwetsbaarheden zijn niet weggenomen.’

Intussen zijn andere machtsblokken in de wereld machtiger geworden, vooral China dus. ‘In de rest van de wereld bestaat het gevoel: waarom is Europa zo rijk, terwijl ze in andere delen van de wereld veel harder werken?’

Maar dit zal volgens Maçães niet zo blijven. ‘De eurocrisis werd deels veroorzaakt doordat Italië en Portugal veel concurrentie ondervonden van China. Maar China is intussen doorgegroeid. De komende jaren zullen Frankrijk, Duitsland en ook Nederland last van Chinese concurrentie krijgen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.