Barbara Baarsma nieuwe baas Rabobank Amsterdam

19 september 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Barbara Baarsma in 2016 - ANP

Barbara Baarsma wordt de nieuwe directeur van Rabobank Amsterdam, een van de grootste lokale Rabobanken. Baarsma is nu nog directeur kennisontwikkeling van de bank en een veelgevraagde mediagast.

Baarsma bevestigt de benoeming na vragen van Elsevier Weekblad. ‘Ik ga met mijn poten in de modder staan, in het hart van de Rabobank,’ zegt ze. De overstap is opmerkelijk omdat Baarsma (tevens hoogleraar) een carrière als onderzoeker heeft, niet als bankier.

Klaargestoomd voor opvolging Draijer?

Tot een paar jaar geleden waren de lokale Rabobanken ‘de baas’ over de gehele Rabo-organisatie, maar daar is een einde aan gemaakt. Nog altijd staan de lokale banken in hoog aanzien bij Rabobank. Rabobank Amsterdam krijgt er de komende tijd bovendien veel taken bij, die nu nog door kleinere Rabo’s worden gedaan. Baarsma moet die verandering gaan leiden. Haar benoeming gaat 1 januari 2019 in.

 

Rabobank is een van de drie grootste banken van Nederland, met 6,5 miljoen particuliere klanten. Een op de vijf Nederlandse huizenbezitters heeft een hypotheek bij de bank. En van elke gespaarde euro in Nederland, is 33 cent bij de coöperatieve boerenleenbank gestald.

Miljard aan schikkingen

De bank kwam tien jaar geleden als enige Nederlandse grootbank zonder kleerscheuren uit de kredietcrisis. Maar sindsdien kwam de bank alsnog in de problemen. De bank moest twee keer een megaschikking treffen met justitie in Amerika van in totaal meer dan een miljard euro. In 2013 was dat vanwege de Libor-affaire. Dit jaar kwam daar eens schikking bij vanwege onoplettendheid bij mogelijk witwassen door Mexicaanse drugskartels bij Rabo’s filialen in Californië.

CV Barbara Baarsma

Barbara Baarsma werkt niet alleen bij Rabobank, maar is ook hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie bij de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze lid van de Monitoringscommissie Corporate Governance Code, de opvolger van de Code-Tabaksblat. Sinds 2012 is zij tevens lid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.