economie

Toezichthouders: ‘zorgelijke trend op huizenmarkt’

28 augustus 2018Leestijd: 3 minuten

De overspannen huizenmarkt brengt sommige kopers tot wanhoopsdaden. Toezichthouders noemen de situatie ‘zorgelijk’ en zijn ‘alert’ op signalen.

Door de krapte op de huizenmarkt gaan kopers steeds verder om een huis te kunnen kopen. Dit blijkt uit de reacties van bijna driehonderd huizenkopers en -verkopers op een oproep van Elsevier Weekblad om hun ervaringen te vertellen.

Onwenselijke situaties

Grip op je Vermogen

Inspirerende sprekers geven hun visie op trends en actualiteiten in de Nederlandse economie tijdens Grip op je Vermogen 2018. Servaas van der Laan is tijdens het congres gastheer van de talkshow ‘Duurzaam wonen’. Zorg dat u erbij bent op 5 oktober!

Grip op je Vermogen 2017 | Interview Jan Terlouw

Ongeveer de helft van de kopers geeft aan dat zij tijdens hun jacht op een huis ‘onwenselijke situaties’ hebben meegemaakt. In iets meer dan de helft van de gevallen ging het om huizen die al bleken te zijn verkocht voordat ze op huizensite Funda verschenen.

Dit bracht eenderde van de respondenten ertoe om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die doet zijn werk vervolgens meestal wel goed. Bijna 80 procent van de huizenkopers zegt tevreden te zijn over zijn of haar diensten. Wel geeft ruim een kwart van de kopers aan dat ze onder druk zijn gezet door de verkopende makelaar.

Enveloppe met cash

Een kwart van de huizenkopers deed extra moeite om een huis te bemachtigen. Sommigen stopten briefjes in de brievenbus, benaderden de verkoper persoonlijk of stuurden een bosje bloemen met een begeleidend briefje.

Anderen gingen verder: 16 procent zegt een wederdienst te hebben verleend. Enkele kopers gingen ermee akkoord om ook de financiering via de verkopende makelaar te regelen, en 8 procent zegt de makelaar of verkoper een bedrag contant te hebben betaald om een huis te kunnen kopen.

Zorgelijke trend

Deze week in Elsevier Weekblad: Huizenkoper in het nauw maakt rare sprongen

Woordvoerder Michiel Gosens van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het een ‘zorgelijke trend’ dat huizenkopers steeds verder gaan in hun zoektocht naar een huis. ‘In de genoemde gevallen vermoeden we dat er sprake is van zwartgeldtrans­acties, machtsmisbruik, omkopingspraktijken en verboden koppelverkoop.’ Dit laatste is verboden onder de mededingingswet. De AFM en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) roepen huizenkopers op melding van dergelijke zaken te maken. Dit geldt ook wanneer ze een verdacht voorstel krijgen.

De ACM zegt ‘te herkennen’ dat de krapte huizenkopers onder druk zet. ‘Daar waar sprake zou zijn van kartelvorming of van misleiding van consumenten door bijvoorbeeld makelaars, kan de ACM optreden,’ laat Rick van Tol namens de ACM weten. ‘Vanwege de kwetsbare positie van de consument op de huizenmarkt is de ACM alert op signalen,’ aldus Van Tol.

Geschrokken makelaars

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de huizenmarkt? Abonneer u op de wekelijkse nieuwsbrief van Servaas van der Laan

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die 74 procent van de Nederlandse makelaars vertegenwoordigt, is geschrokken van de reacties en vindt de percentages erg hoog.

‘Als hier NVM-makelaars bij betrokken zijn, is het goed om te weten dat NVM-leden zijn gebonden aan de erecode en onder tuchtrechtelijk toezicht staan,’ laat een NVM-woordvoerder weten. ‘Iedereen die denkt dat een NVM-lid zich niet aan de regels houdt, kan een klacht indienen bij een onafhankelijke tuchtrechter.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.