Premium Lock De prijzen stijgen (te) hard, wat nu?

21 augustus 2018Leestijd: 5 minuten

De inflatie is terug in de eurozone, wat betekent dat de Europese Centrale Bank moet stoppen met stimuleren. Maar dat gaat niet zomaar: de vraag is of Zuid-Europese overheden een hogere rente wel aankunnen.

De voet moet zo langzamerhand van het gaspedaal, dat is wel duidelijk. Al jarenlang stimuleert de Europese Centrale Bank de economie volop door de rente laag te houden. Daarmee maakt de ECB lenen voor consumptie en investeringen goedkoop. Maar nu loopt de inflatie snel op.

In de zomer nam in de hele eurozone het tempo waarmee de prijzen stijgen toe. Van 1,3 procent in april naar 1,9 procent in mei tot liefst 2,1 procent in juli. Ook in Nederland bereikte de inflatie in juli 2,1 procent – het hoogste niveau in vijf jaar.

ECB moet gas terugnemen

Dát de inflatie stijgt, is positief. Het is een teken dat de economie groeit. Het natio­naal inkomen van alle eurolanden samen steeg in 2017 met 2,3 procent. Dat van Nederland zelfs met 3,1 procent.

Consumenten geven steeds meer uit. Zo noteerde de Nederlandse detailhandel in juni 3 procent meer omzet dan een jaar geleden. Door die vraag kunnen bedrijven hun prijzen verhogen. En door de drukte kunnen werknemers meer loon vragen. Een positieve cyclus is het gevolg, waardoor de prijzen stijgen.

Tegelijkertijd betekent dit dat de ECB gas moet terugnemen. De inflatie in de eurozone bevindt zich nu boven de doelstelling van de ECB van minder dan, maar dicht bij 2 procent. Maar hoe snel? Dat wordt de inzet van de komende ECB-bestuursvergadering van 13 september in Frankfurt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw