Brussel

Lucratieve schnabbels: deze europarlementariërs verdienen flink bij

10 juli 2018

Leden van het Europees Parlement verdienen een aardig zakcentje bij. Bijna eenderde van de volksvertegenwoordigers heeft een ‘bijbaantje’. Bij velen gaat het om tonnen aan extra inkomsten.

Vergeleken bij sommige bijverdiensten is het brutosalaris van 8.611 euro per maand voor europarlementariërs een lachertje. Uit het onderzoek van de anticorruptie-denktank Transparency International blijkt dat europarlementariërs met hun schnabbels sinds 2014 in totaal zo’n 41 miljoen euro bij elkaar harkten. Tenminste dertig europarlementariërs verdienden meer met werk buiten het Europees Parlement dan met het werk daarbinnen. Welke politici springen eruit?

Meer dan een miljoen euro

Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale ALDE-fractie in het Parlement, heeft opvallend veel bijverdiend: zijn extra inkomen tijdens zijn huidige ambtstermijn komt op een bedrag tussen 920.000 en 1,5 miljoen euro.

Meer over het Europees Parlement
Europarlementariërs houden extra uitgaven geheim

Naast lid van het Europees Parlement is hij ook lid van de raad van bestuur van de Belgische investeringsfirma Sofina, en klust hij bij als gastspreker. Ook de euroscepticus Nigel Farage, die altijd van leer trok tegen de hoogte van de vergoedingen voor europarlementariërs, heeft niets te klagen. Zijn bijverdiensten in de omroepwereld liggen tussen de 590.000 en 790.000 euro.

De grootste schnabbelaar is de Italiaanse socialist Renato Soru, die als directeur van telecombedrijf Tiscali zo’n 1,5 miljoen euro verdiende tijdens zijn huidige termijn. Ook de Litouwer Antanas Guoga (van de christen-democratische en conservatieve EVP) verdiende ruim een miljoen euro als ondernemer. Daarnaast is hij fervent pokerspeler.

Bijverdienen mag

Officieel is het toegestaan om een andere baan te hebben naast het lidmaatschap van het Europees Parlement, zodat de volksvertegenwoordigers daarna ook weer makkelijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt en in contact blijven met hun beroepsgroep.

Toch zijn er zorgen over omdat het kan leiden tot belangenverstrengeling, benadrukt Transparency International in het rapport. Daarnaast is het ook de vraag of EP-leden zo wel voldoende aan hun parlementaire taken toekomen.

Europarlementariërs zijn sinds 2012 verplicht om extra inkomsten te melden. Daaronder vallen niet alleen werkzaamheden in loondienst, maar ook activiteiten als aandeelhouder of lid van een raad van bestuur.

In mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.