Amerika

Bekritiseerde Ivanka Trump stopt met modelabel

25 juli 2018Leestijd: 2 minuten

Ivanka Trump, de oudste dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, stopt met haar modelabel. Ze wil zich naar eigen zeggen richten op haar werk voor de regering van haar vader. Maar eerder bleek al dat haar kledingmerk niet bij iedereen even goed lag.

Ivanka Trump is werkzaam als topadviseur van haar vader in Washington. ‘Na zeventien maanden in Washington weet ik niet of ik ooit terugkeer in deze bedrijfstak,’ laat Ivanka Trump weten in een geschreven verklaring. ‘Maar ik weet wel dat mijn focus voor de toekomst ligt bij het werk dat ik hier in Washington doe.’

Modemerk deed vooral aan licentie

Het hoofdkwartier van het label Ivanka Trump – dat gepromoot werd als een betaalbaar luxemerk – bevond zich aanvankelijk in de Trump Tower aan 5th Avenue in New York, maar verhuisde later naar een andere locatie. Het bedrijf verdiende vooral geld door licentieovereenkomsten met producenten die betaalden voor het gebruik van de naam ‘Ivanka Trump’.

Eerder in Elsevier Weekblad
Ivanka Trump: Donalds geheime wapen

Handtassen, jurken en schoenen met haar naam werden verkocht in grote warenhuizen, zoals Saks Fifth Avenue.  Per direct worden geen nieuwe licentieovereenkomsten meer gesloten, en oude overeenkomsten niet meer vernieuwd. Producten die nu nog in de winkel liggen, worden nog wel verkocht. Het bedrijf heeft achttien mensen in dienst. Die gaan zich de komende tijd voorbereiden op hun vertrek, aldus de verklaring.

Ze deed vorig jaar al een stap terug in het bedrijf, deels om tijd over te houden voor haar rol als adviseur, en deels omdat haar functie binnen het Witte Huis haar op kritiek en beschuldigingen van belangenverstrengeling kwam te staan. Ze staakte haar uitvoerende taken bij het modelabel, maar hield een financieel belang en de beslissingsbevoegdheid over nieuwe deals.

Trump-critici wilden boycot van modemerk Ivanka

Vorig jaar ontstond een relletje toen Kellyanne Conway, adviseur en voormalig campagnemanager van Trump, de modeartikelen van Ivanka aanprees in een interview met Fox News. ‘Ik maak hier even gratis reclame,’ zei Conway. ‘Ga het vandaag nog kopen. U vindt het online.’

Ook riepen critici van president Trump op tot een boycot van haar kledinglijn. Dat leidde ertoe dat verschillende winkelketens, waaronder Marshall’s, Nordstrom en T.J. Maxx, haar producten uit de kledingrekken haalden. Eerder deze maand besloot bovendien ook  de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay om te stoppen met de verkoop van producten van Ivanka Trump. Ingewijden zeggen tegen The New York Times dat Ivanka moeite zou hebben gehad met de promotie van haar label, terwijl ze ook in het Witte Huis werkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.