Europese Unie

Merkel en Macron openen ‘nieuw hoofdstuk’ voor eurozone

19 juni 2018Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn het eens over de creatie van een nieuw budget voor de eurozone. Het maakt deel uit van een groter plan waar ze eerder mee wilden komen.

Dat werd echter vertraagd door de trage Duitse coalitievorming in maart. Macron en Merkel bereidden zich dinsdag voor op een top met regeringsleiders van de Europese Unie (EU) op 28 en 29 juni, waar naast migratie ook de Europese economie aan bod komt.

Nieuw budget treedt al in 2021 in effect

Merkel verklaarde na afloop dat zij en Macron het over migratie en de Europese defensie grotendeels eens zijn, maar dat de hervormingen van de eurozone een lastiger onderwerp bleek. Macron pleit voor grootschalige hervormingen, terwijl Merkel iets voorzichtiger is. Merkel sprak na afloop van het aanbreken van een ‘nieuw hoofdstuk’. Ze is naar eigen zeggen optimistisch en verwacht dat haar eigen regering de hervormingen zal steunen. Macron zei op zijn beurt dat het nieuwe budget voor de eurozone al in 2021 in werking zal treden.

Duitsland en Frankrijk komen steeds dichter bij elkaar om de totale euro te introduceren. Met gedeelde schulden, een eurominister van Financiën en uiteindelijk Europese belastingen. Voor Nederlanders betekent dit: betalen maar, schreef Jelte Wiersma eerder.

Macron en Merkel zouden hun plan eigenlijk al in maart aankondigen, maar dat ging niet door. De formele reden was dat de Duitse coalitiegesprekken veel langer duurden dan verwacht, waardoor de regering in Berlijn niet genoeg tijd zou hebben gehad om een standpunt te vormen over bijvoorbeeld het toekomstige budget voor de eurozone, of een hervorming van het Europese noodfonds ESM.

Juncker wil ‘superminister’ van Financiën

Macron pleitte eerder voor een collectieve minister van Financiën voor de landen in de eurozone. Het is een idee waarop ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zeer happig is. Hij sprak zelfs van een ‘superminister’ van Financiën. Die nieuwe Europese ‘superminister’ heeft veel macht: hij of zij moet volgens de Commissie tevens voorzitter van de Eurogroep worden. Dit is het samenwerkingsverband van de EU-ministers van Financiën van de eurolanden.

Tegelijk moet hij fungeren als vicevoorzitter van de Europese Commissie, was het voorstel. Ook wil de EU extra geld uittrekken om niet-eurolanden te helpen om de euro in te voeren. Als het aan Juncker en Macron ligt, wordt bovendien het Europese noodfonds ESM uitgebouwd tot een Europees Monetair Fonds (EMF), dat als ‘regionaal vangnet’ moet dienen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.