Belasting op aardgas gaat fors omhoog

21 juni 2018Leestijd: 4 minuten
Diederik Samsom, die de 'klimaattafel Gebouwde Omgeving' leidt. Foto's: ANP.

De energiebelasting op aardgas gaat de komende twaalf jaar met ongeveer 75 procent omhoog. Door tegelijk de belasting op stroom met meer dan de helft te verlagen, wil de overheid Nederlanders massaal aan de warmtepomp krijgen. Dit op voorspraak van oud-PvdA-leider Diederik Samsom, die de ‘klimaattafel Gebouwde Omgeving’ over de verwarming van huizen leidt. Samsom spreekt tegen dat de energierekening van de gemiddelde Nederlander gaat stijgen.

De plannen worden vrijwel zeker opgenomen in het Klimaatakkoord, het pakket maatregelen waarmee Nederland de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent wil terugbrengen vóór 2030. Dat zeggen deelnemers aan de klimaattafel van Samsom tegen de Volkskrant. Het ministerie van Economische Zaken moet de effecten op de koopkracht en het gedrag van burgers nog doorrekenen, waarna het tarief nog kan worden aangepast.

380 euro per jaar extra voor Nederlanders die gas blijven stoken

Grote Gasdebat

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moeten huizen in Nederland massaal van het gas af. Elsevier Weekblad stelt de vraag: Kan Nederland van het gas af? In de Balie treffen de voor- en tegenstanders elkaar in het Grote Gasdebat van Elsevier Weekblad op maandag 25 juni 2018. Klik hier voor meer info en tickets.

Nederlanders die gas blijven stoken, zouden volgens berekeningen van de krant in 2030 zo’n 380 euro per jaar extra gasbelasting betalen. Voor huishoudens met lage inkomens is dat een fors bedrag, vooral als zij in een slecht geïsoleerd huis wonen.

Zelf ontkent Samsom dat de gemiddelde Nederlander veel meer geld kwijt is aan zijn energierekening. In een interview met BNR Nieuwradio zegt hij vrijdagochtend dat de lagere belastingen op elektriciteit de hogere kosten voor gas compenseren.

‘Als je meer elektriciteit gaat gebruiken en minder gas, betaal je aan het eind van het jaar zelfs minder voor je rekening,’ aldus Samsom. De berekeningen van de Volkskrant kloppen wat hem betreft niet, omdat de krant volgens hem uitgaat van een veel hoger gemiddeld gasverbruik per jaar (1.600 à 1.700 kuub) dan het werkelijke gemiddelde per huishouden, dat slechts 1.200 kuub zou bedragen.

Samsom: Burgers kunnen lening afsluiten voor warmtepomp, en die terugbetalen dankzij dalende energierekening

Het liefst willen Samsom en consorten dat burgers massaal overstappen op elektrische warmtepompen, maar de aanschaf daarvan is duur: van pakweg 6.500 euro tot wel 19.500 euro, afhankelijk van het soort warmtewinning. Wel zijn subsidies van 2.500 tot maximaal 5.100 euro mogelijk (zie kader ‘De kosten van een warmtepomp’). Samsom erkent dat de aanschaf van zo’n pomp – en de verbouwing van een huis die daar vaak bij komt kijken – burgers veel geld kost, maar dat een lening uitkomst kan bieden. ‘Je energierekening daalt, en daarmee ontstaat ruimte om die lening terug te betalen. Sterker nog: je energierekening daalt zo ver, dat je voordeel op de rekening groter is dan de maandlasten van die lening.’

De kosten van een warmtepomp

De kosten en subsidie van een volledige warmtepomp hangen af van het soort warmtewinning. Wint de pomp warmte uit de lucht, dan zijn de kosten tussen de 6.500 en 14.000 euro, inclusief btw en installatiekosten. De subsidie hiervoor ligt tussen de 2.500 en de 4.000 euro. Bij warmtewinning uit de bodem liggen de kosten tussen de 8.500 en 19.500 euro en varieert de subsidie tussen de 3.400 en 5.100 euro.

 

Een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op een bestaande cv-ketel, of er kan een nieuwe ketel naast worden geplaatst. Behoudt u uw oude cv-ketel, dan liggen de kosten tussen de 3.600 en 4.600 euro, met een subsidie tussen de 1.500 en 1.800 euro. Laat u meteen een nieuwe cv-ketel plaatsen, dan betaalt u tussen de 4.700 en 6.700 euro. Daarvoor kunt u tussen de 1.500 en 1.800 euro subsidie krijgen.

De inkomensgroepen die een elektrische warmtepomp niet kunnen betalen, wil de klimaattafel bovendien tegemoet komen met andere maatregelen. Het verlagen van de inkomstenbelasting, meer huurtoeslag of hogere uitkeringen behoren volgens de Volkskrant tot de mogelijkheden om deze kleine gasverbruikers ‘uit de wind te houden’.

Voorstel Samsom gaat veel verder dan Regeerakkoord

Lees al onze artikelen over de strijd tegen gas in het dossier ‘Van het gas af’

Opvallend is dat het voorstel van Samsom veel rigoureuzer is dan in het Regeerakkoord is afgesproken. Het kabinet-Rutte III (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) kondigde weliswaar ook een verhoging van de energiebelasting op aardgas en een verlaging van de stroomtaks aan, maar die is met respectievelijk 3 cent extra en min 0,72 cent aanzienlijk kleiner. De belastingverhoging die de klimaattafel voorstelt, komt daar bovenop, zo is de bedoeling.

Samsom presenteert in juli eindvoorstel met maatregelen

Op 26 juni komen de onderhandelaars (onder meer gemeenten, milieuorganisaties en woningcorporaties) van de klimaattafel voor het laatst bijeen, voordat ze een eindvoorstel met klimaatmaatregelen opstellen. Dat presenteert Samsom op 10 juli. Hij kreeg eind maart een manifest aangeboden van vijftien bedrijven en organisaties die ervoor pleiten om oude cv-ketels vanaf 2021 volledig in de ban te doen.

Om te voldoen aan de doelstellingen in het klimaatverdrag van Parijs wil het kabinet dat in 2050 alle 7,6 miljoen huizen zijn afgesloten van fossiele brandstoffen. Alle huishoudens die nu op het gasnet zijn aangesloten (ruim 95 procent), moeten dan andere energievoorzieningen gaan zoeken.

Syp Wynia: Verbazingwekkend dat kabinet oorlog heeft verklaard aan gas in huizen