Dit is de uitdager van Zijlstra voor topfunctie Wereldbank

12 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Naast Halbe Zijlstra heeft de VVD nog een tweede kandidaat voor de functie van bewindvoerder bij de Wereldbank. Ook Frans Weekers, eerder staatssecretaris en Tweede Kamerlid, is in de race, melden betrouwbare bronnen in Den Haag aan Elsevier Weekblad.

Dinsdagochtend berichtte het AD dat premier Mark Rutte (VVD) zich sterk maakt voor een nieuwe baan voor Halbe Zijlstra, die dit voorjaar aftrad als minister van Buitenlandse Zaken toen bleek dat hij had gelogen over een bezoek aan het buitenhuis van de Russische president Vladimir Poetin.

Maar Rutte beslist niet over deze benoeming. Zijlstra’s kandidatuur zou volgens bronnen rond het ministerie niet op veel enthousiasme kunnen rekenen van de direct verantwoordelijke, minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën, en evenmin van minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag (D66). De rel die voorafging aan Zijlstra’s aftreden ligt iedereen nog vers in het geheugen.

Bovendien heeft Zijlstra in zijn politieke loopbaan nooit grote affiniteit getoond met ontwikkelingssamenwerking.

Halbe Zijlstra en Mark Rutte

Lees ook deze pakkende column van Syp Wynia: 

Was de morele rekkelijkheid aan het Binnenhof ooit zo groot?

Politieke tegenstanders vinden hem ongeschikt

Als VVD-fractieleider pleitte Zijlstra ervoor om ontwikkelingshulp ondergeschikt te maken aan nationale- en Europese belangen. ‘Het geld wordt nog te vaak diffuus en in te veel verschillende landen uitgegeven, waar geen directe dreiging voor Nederland vanuit gaat. Het afkopen van schuldgevoel lijkt daarbij voorop te staan, in plaats van het investeren in strategische relaties,’ schreef Zijlstra toen. Deze opvattingen breken hem nu op. Politieke tegenstanders zeggen dat hij niet geschikt is voor een topfunctie in een internationale ontwikkelingsorganisatie.

Frans Weekers (VVD) had van 2010 tot 2014 als staatssecretaris van Financiën de Belastingdienst in zijn portefeuille. Hij kwam in de problemen toen bleek dat Roemenen en Bulgaren massaal misbruik maakten van fiscale toeslagen in Nederland. Weekers greep in, maar daardoor moesten talloze Nederlanders lange tijd op hun toeslagen wachten. Weekers wist zich onvoldoende te weren tegen de kritiek hierop van de Nationale ombudsman.

Weekers heeft wel ervaring opgedaan

Weekers trad af, was waarnemend burgemeester van Heerlen en Beek en werd in 2016 bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen. Deze instelling wordt ook wel de ‘Oost-Europabank’ genoemd en is na de Koude Oorlog opgericht als financier van de economische ontwikkeling van voormalige communistische landen. Weekers heeft in Londen ervaring opgedaan met vergelijkbare werkzaamheden als die bij de Wereldbank in Washington: kapitaal verstrekken voor kansrijke investeringsprojecten in ontwikkelingslanden.

Premier Rutte wilde vanmiddag in gesprek met verslaggevers niet bevestigen dat hij Zijlstra als zijn kandidaat naar voren had geschoven. ‘Dit gaat over persoonlijke belangen en daar wil ik voorzichtig in zijn,’ zei Rutte.

Lees ook deze column van René van Rijckevorsel: Halbe Zijlstra was niet meer serieus te nemen als minister