Beursgang Premium Corner

Hoe Zuckerberg en Mabel profiteren van beursgang Adyen

28 mei 2018

Betaaldienst Adyen gaat aandelen verkopen. Mooi meegenomen voor trouwe investeerders, onder wie Mark Zuckerberg en Mabel van Oranje.

Het is de grootste beursgang sinds die van ABN AMRO in 2015. Adyen, een Nederlands betaalplatform dat in 2006 werd opgericht, kondigde vorige week donderdag aan 15 procent van zijn aandelen te verkopen op de Amsterdamse beurs. Het nieuws zorgde voor opwinding.

Het levert het bedrijf naar verwachting 1 miljard euro op, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De totale waarde van het bedrijf zou daarmee rond de 7 miljard euro liggen. Hierdoor is Adyen een ‘eenhoorn’, zo genoemd door tech-investeerders. Een eenhoorn is een jonge onderneming die meer dan 1 miljard euro waard is.

Onbekend succes

Adyen is het grootste en tegelijkertijd minst bekende succesverhaal van de Nederlandse tech- industrie. Dit laatste komt grotendeels doordat het bedrijf, dat zich op ondernemers en grote bedrijven richt, relatief onzichtbaar is voor consumenten. Ook de bescheiden opstelling van oprichter en CEO Pieter van der Does (49) speelt een rol. Jonkheer Van der Does loopt niet graag te koop met zijn succes.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.