Premium Lock Hoe Zuckerberg en Mabel profiteren van beursgang Adyen

28 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Een telefoon met diensten van Adyen. Foto: ANP

Betaaldienst Adyen gaat aandelen verkopen. Mooi meegenomen voor trouwe investeerders, onder wie Mark Zuckerberg en Mabel van Oranje.

Het is de grootste beursgang sinds die van ABN AMRO in 2015. Adyen, een Nederlands betaalplatform dat in 2006 werd opgericht, kondigde vorige week donderdag aan 15 procent van zijn aandelen te verkopen op de Amsterdamse beurs. Het nieuws zorgde voor opwinding.

Het levert het bedrijf naar verwachting 1 miljard euro op, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De totale waarde van het bedrijf zou daarmee rond de 7 miljard euro liggen. Hierdoor is Adyen een ‘eenhoorn’, zo genoemd door tech-investeerders. Een eenhoorn is een jonge onderneming die meer dan 1 miljard euro waard is.

Onbekend succes

Adyen is het grootste en tegelijkertijd minst bekende succesverhaal van de Nederlandse tech- industrie. Dit laatste komt grotendeels doordat het bedrijf, dat zich op ondernemers en grote bedrijven richt, relatief onzichtbaar is voor consumenten. Ook de bescheiden opstelling van oprichter en CEO Pieter van der Does (49) speelt een rol. Jonkheer Van der Does loopt niet graag te koop met zijn succes.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw