Premium Lock Mkb’ers willen van bank af en lossen leningen af

17 april 2018Leestijd: 4 minuten
Zuidas vanuit de lucht. Foto: ANP

De relatie tussen mkb-ondernemers en banken staat onder druk. Ook nu economie aantrekt, lenen minder mkb’ers geld van banken. De ondernemers wachten daarnaast ook nog op 1 miljard euro compensatie voor rentederivaten.

Er is iets geks aan de hand. De economie draait goed en mensen hebben al weer een paar jaar vertrouwen in de economie. Normaal gesproken het moment voor middelgrote en kleine ondernemers (mkb’ers) om plannen te maken en te investeren. Banken zijn bij uitstek de partijen die dat financieren. Maar het aantal mkb’ers dat geld leent bij de bank, is de afgelopen zonnige jaren juist drastisch afgenomen.

Flinke daling

Het aantal mkb’ers met een banklening is in vier jaar met 20 procent gedaald tot 653.000, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In een paar jaar losten zij zo’n 20 miljard aan leningen af. Alleen begin vorig jaar stegen de leningen licht, tot 126 miljard euro.

Het tekent de bekoelde liefde tussen banken en het mkb. Natuurlijk, de relatie tussen een leninggever en een leningnemer is altijd een lastige. Gaat het goed, dan profiteren beiden: de een krijgt een zak geld, de ander ziet rente binnenstromen.

Relatie verzuurt

Maar gaat het slecht, zoals in de afgelopen crisis, dan raakt de relatie snel verzuurd. Als de rente niet meer wordt betaald, wil de bank zijn geld graag terugzien – aangespoord door toezichthouders die willen dat banken ‘gezonder’ worden.

De ondernemer voelt zich onder druk gezet. De afdelingen ‘bijzonder beheer’ van de banken, die probleemkredieten onder hun hoede hebben, kregen een slechte reputatie. De afdelingen vroegen in sommige gevallen extra rente aan ondernemers, omdat de bank meer risico liep met het krediet. Of een vergoeding voor de extra kosten die met bijzonder beheer gemoeid waren. Geen populaire boodschap voor ondernemers die toch al in de problemen zaten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw