Cryptovaluta

Waarom koers bitcoin maar blijft dalen

17 januari 2018

De koersen van vrijwel alle grote cryptomunten, zoals bitcoin, gaan hard omlaag. Hoe kan dat?

Veel crypto-investeerders kijken deze dagen zenuwachtig op hun schermpjes. Je staat even met een collega te praten en, pats, weer een paar procent eraf.

Op de site coinmarketcap.com is al 48 uur nagenoeg geen cryptovaluta te zien die groene cijfers noteert. In de afgelopen 24 uur ging bitcoin 20 procent omlaag (gisteren 14 procent), ethereum 28 procent (gisteren 20 procent) en ripple 33 procent (gisteren 26 procent).

Alle cryptovaluta’s bij elkaar verloren in een dag tijd ruim 200 miljard dollar aan virtuele waarde.

Hodl!

Voor wie op tijd instapte, is er nog geen reden voor paniek. In vergelijking met een jaar geleden zijn de meeste cryptomunten nog altijd veel meer waard. Bitcoin is zo’n 7.700 euro waard. Dat is acht keer zoveel als een jaar geleden. Het meer geavanceerde ethereum verloor in een week tijd bijna 40 procent van zijn waarde, maar is nog altijd 60 keer meer waard dan een jaar geleden.

Maar voor de late instappers zijn het waarschijnlijk spannende momenten. Waarschijnlijk appen zij, in bitcoinjargon, ‘HODL‘ naar elkaar. Deze strijdkreet, ontstaan door een typefout van een, vermoedelijk dronken, investeerder die zei dat hij ondanks koersdaling zijn bitcoins hield (I’m hodling), is synoniem geworden voor stevige koersdalingen en betekent nu zoveel als Hold On for Dear Life.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat is er aan de hand?

De koers van een cryptomunt is voor velen een mysterie. Dit komt doordat er geen onderliggende waarde is, zoals prestaties van bedrijven op de echte beurs. De koers van een bitcoin is het gevolg van speculatie en zeer gevoelig voor manipulatie door diens gebruikers.

Deze studie toont aan dat ‘verdachte handelsactiviteiten’ – er zijn geen regels, dus je mag bitcoins met jezelf verhandelen – koersstijgingen van de bitcoin hebben veroorzaakt. De waardestijging van 150 naar 1.000 dollar in 2013 was vermoedelijk veroorzaakt door één persoon.

Strengere regels

Op dit moment daalt niet alleen de koers van de bitcoin, maar gaan vrijwel alle cryptovaluta’s in waarde omlaag. Dit betekent dat er meer aan de hand is en dat over de hele linie investeerders hun cryptomunten van de hand doen.

Dit is waarschijnlijk het gevolg van een paar gebeurtenissen. Het begon vorige week met de aankondiging van Zuid-Korea om cryptomunten te verbieden. Dit bleek later genuanceerder te liggen: Zuid-Korea wil strengere regels invoeren. Maar toen was het kwaad al geschied.

De Zuid-Koreaanse maatregelen kregen navolging van Frankrijk. Minister van Financiën Bruno Le Maire zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat hij maatregelen voorbereidt om de handel in cryptomunten aan banden te leggen.

Europese toezichthouder

Maandag deden zes grote vermogensbeheerders er een schepje bovenop door te verklaren niet in bitcoin en andere cryptomunten te gaan beleggen. Dit was een klap in het gezicht van veel bitcoin-investeerders die erop hadden gehoopt dat de koers een enorme vlucht zou nemen als institutionele beleggers zich bij het cryptocircus zouden melden. Maar die blijken daar tot op heden helemaal geen zin in te hebben.

Vervolgens kwam ook Steven Maijoor, voorzitter van de Europese toezichthouder ESMA, met een waarschuwing. ‘Beleggers in bitcoin moeten er rekening mee houden dat zij al hun geld kunnen verliezen,’ zei hij tegen persbureau Bloomberg.

Cashen

Al deze factoren bij elkaar opgeteld, hebben er vermoedelijk voor gezorgd dat een deel van de crypto-investeerders voorzichtig hun stukje computercode begint om te zetten in écht geld. De kans is groot dat de zogenoemde bitcoin-whales, een clubje van ongeveer 1.000 slimmeriken die 40 procent van de bitcoins in handen heeft, de tijd rijp achten om te cashen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch hoeft dit niet te betekenen dat de cryptobubbel gaat barsten. Cryptokoersen zijn volatiel en hebben eerder stevige correcties gezien. Het kan goed zijn dat  investeerders willen profiteren van de lagere koers en ondanks de slechte berichten juist nu instappen. Zij hopen op een nieuwe periode van stijgende cryptokoersen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.