Cryptovaluta

Bitcoin opnieuw hard onderuit

22 januari 2018

De bitcoin en vrijwel alle andere cryptomunten zijn maandag opnieuw flink in waarde gedaald. De digitale valuta verloren 8 en 15 procent aan waarde door het gerucht dat Zuid-Korea een hoge belastingaanslag voor cryptomuntbeurzen voorbereidt.

Daarnaast riep president Thomas Jordan van de Zwitserse centrale bank op tot meer regulering van digitale valuta’s. Die is volgens hem nodig, omdat cryptomunten een steeds groter publiek aanspreken. ‘Gelijke activiteiten moeten aan dezelfde regelgeving voldoen, en de bitcoin en andere cryptomunten lijken op sommige andere investeringsinstrumenten.’ Zwitserland heeft een werkgroep opgezet die het toezicht op digitale valuta’s onderzoekt.

Vorige week gingen digitale munten nog veel harder onderuit. Sinds de waarde van de bekendste cryptomunt, de bitcoin, in december steeg tot ruim 20.000 dollar (ruim 16.300 euro), heeft de munt ongeveer de helft van die waarde alweer verloren. De koers schommelt sindsdien rond de 11.000 dollar (bijna 9.000 euro).

Meer weten over de bitcoin?

Zo profiteren oplichters van bitcoinhype

Verbod bankpersoneel op handelen in bitcoins

De grootste bank van Noorwegen, Nordea, maakte maandag bekend dat het haar personeel verbiedt te handelen in bitcoins en andere cryptomunten. Dat zou nodig zijn om het risico van de munten te beteugelen. De bank wees op het gebrek aan regulering. Er zijn wel uitzonderingen voor medewerkers die al digitale munten in bezit hebben.

De koers van cryptomunten is voor veel mensen een mysterie. Dit komt doordat deze munten geen onderliggende waarde hebben, in tegenstelling tot gangbare munten waarvan de waarde samenhangt met de waarde van bedrijven op de echte beurs. De bitcoin-koers komt alleen tot stand door speculatie en is daardoor zeer gevoelig voor manipulatie door zijn gebruikers.

De koers van de bitcoin kan bijvoorbeeld flink worden opgedreven door mensen die de munt aan zichzelf verkopen. Bij gangbare valuta’s is dat verbonden, maar bij cryptomunten ontbreekt regelgeving. Elsevier Weekblad-redacteur Servaas van der Laan toonde vorige week met behulp van deze studie aan dat deze manier van handelen flinke koersstijgingen van de bitcoin heeft veroorzaakt. Zo is de waardestijging van 150 naar 1.000 dollar in 2013 vermoedelijk veroorzaakt door één persoon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.